ME Rumunsko 2014

ME enduro Rumunsko – BACAU

 

Seriál Mistrovství Evropy pokračoval druhým podnikem v Rumunsku. Stalo se tak na přelomu května a června a v barvách AK Krakonoš se na startu objevili hned dva zástupci. A to řekněme z opačných pólů co se věku týče. Zatímco Míra Hanč je ostříleným matadorem soutěžáckých tratí a v "Evropě" startuje v kategorii Veterán, Lukáš Kučera je věkem stále ještě junior a startuje ve třídě E2/E3 Junior.


Míra Hanč (foto: Bára Kučerová)

 

Rumunsko v nedávné minulosti již několikrát hostilo nejvýznamější endurové podniky (ať už Mistrovství světa, či Evropy), pravidelně se zde jezdí oblíbená Enduromania, či méně známý závod Regiment 13 nebo HEPN (= Hard Enduro Piatra Neamt - součást ME v extrémním enduru). A možná právě na posledně jmenovaných podnicích se nechali inspirovat stavitelé trati letošního dílu evropského šampionátu. Zvláště při stavbě extrem testu, který byl opravdu extrémní! Vše ještě zkomplikovalo nepříznivé počasí, takže se jednalo o opravdu náročnou soutěž.

Míra Hanč se do sobotního i nedělního zápolení zakousl s vervou sobě vlastní. On je prostě dojížďák, který raději vypustí vlastní duši, než aby se vzdal. A navíc mu nechybí rychlost. To ukázal i zde a po sobotním šestém místě se v neděli rval o medaili. Ta mu bohužel unikla a tak pro Míru zbyly nepopulární brambory. Ale být čtvrtý na "Evropě" se rozhodně počítá!


Míra Hanč (foto: Bára Kučerová)
 

Lukáš Kučera zkušenosti sbírá, postupně zrychluje a roste v kvalitního soutěžáka. I on se s obtížnými podmínkami na trati popasoval se ctí a dokončil oba dva soutěžný dny, shodně na devátých místech. A protože Lukáš má i "slohový talent", zeptal jsem se ho na několik otázek.

 

Lukáši, Druhý díl ME se jel v Rumunsku. To je, zdá se, enduru země zaslíbená. Nebo ne?

LK: Ano druhý díl ME se jel v Rumunsku a to v okolí města Bacau. Nepleteš se, je to opravdu tak. Je to země s mnoha možnostmi svezení se v jejich krásné krajině, kde na tebe čeká mnoho dlouhých až extrémních výjezdů, či sjezdů, brodění se potoky nebo říčkami a mnoho dalších věcí, které u nás nezažiješ.

Přeci jen to není úplně za rohem, jak dlouho jste tam jeli?

LK: No, úplně za rohem to není (od nás asi 1.400km), ale oproti Španělsku to je kousek laugh. Na cestu jsme vyrazili v úterý dopoledne s tím, že jsme ve 13:00 nabírali v Olomouci Marka Boráka a za Brnem se sešli s Hadama a Mečounama. Dále jsme pokračovali přes Slovensko a Maďarsko, kde jsme okolo 22:00 dojeli na hranice s Rumunskem. Zde jsme přespali. Ve středu okolo 7:00 jsme pokračovali přes Rumunsko do Bacau, kam jsme dorazili asi v 18:30.

Podle fotek a kusých informací pořadatelé připravili velmi náročnou soutěž, vše ještě komplikovalo počasí. Jak jsi to viděl ty?

LK: Musím říci, že máš pravdu. Soutěž nebyla úplně z nejjednodušších a to hlavně díky dešti, který začal v pátek odpoledne, ještě v sobotu před startem občas nějaká kapka spadla a to samé během dne. Poté déšť přestal a pršet začalo opět večer (asi na tři hodinky). Neděle již byla bez deště. Trať vedla po zdejších kopcích a to jak v lesích, kde byly sjezdy a výjezdy a v měkkém terénu se vyjížděly drážky, nebo po zdejších loukách, kde se pásly kozy, ovce a krávy.

Testy? Cross test nebyl obtížný, nacházel se na louce s kopcem a po dešti rozvodněným potůčkem. Byl hodně zamotán a mně nevyhovoval. Při průjezdech potokem jsi byl okamžitě mokrý.

Enduro bylo v lese. Startovalo se ve vesnici a jelo se táhlým širokým výjezdem na kopec, poté se druhou (prudší) stranou sjelo dolů do potoka. Po výjezdu z potoka následoval výjezd a sjezd na dalšího kopečku a poté dojezd remízkovou pěšnou na druhý konec vesnice, kde byl cíl. Velice hezký test, kolikrát jsem ho jel hodně na srdce a měl jsem několikrát na mále.

Extrem? No, co dodat. Jsou to Rumuni cool. Test byl složen z umělých překážek a někdy až nesmyslných, které se nakonec nejely. Kdyby bylo sucho, tak budiž, ale takhle za mokra? Velice neregulérní podle mého názoru. Já osobně jsem se tam trápil a jen v sobotu jsem si tam dal 2 a půl minuty. Ale co, zkušenosti dobré.


Lukáš Kučera objektivem Báry kučerové

Po oba dny jsi dojel v první desítce, shodně devátý. Jak hodnotíš svůj výkon?

LK: Tak, se sobotou jsem nespokojen. Tam bylo na to jet o 2 pozice výš, ve druhém kole jsem si připadal jako hobík.

Neděle byla o poznání lepší. A to se projevilo na absolutním pořadí, kde jsem z 52. místa poskočil na 39. Jel jsem uvolněně a užíval jsem si to. Celkově své hodnocení hodnotím dobře, vždyť 9. jsem ještě nebyl.

Celkově sis polepšil na průběžnou šestou příčku, jsi spokojený?

LK: Přiznám se, s tím jsem nepočítal. Je to dáno i tím, že někteří, co jeli ve Španělsku, zde nestartovali. Ale na to se historie neptá. Takže ano, jsem nadmíru spokojený.


Lukáš Kučera (Foto: Magdalena Harudová)

Další podnik se jede v Itálii a finále u nás v Uhlířských Janovicích. Na co si troufáš?

LK: No, na co si troufám? Těžko říct, v Itálii bude velká konkurence od domácích, tak tam kdyby klapla opět desítka, tak budu hodně spokojenej. Ale nechme se překvapit, dodělal jsem zkoušky a mohu se vrhnout na trénink. Tak uvidíme, jestli to bude znát.

A Janovice? Je to doma. Vloni se mi to nepovedlo, tak letos to bude o 100% lepší. Už budu plně sehrán s 450 a chtěl bych zde být co nejvýše to půjde a hlavně se porvat o celkové umístění, které bych chtěl udržet do 8. místa.

Děkuji ti za rozhovor a přeju, aby se ti i nadále dařilo.

LK: Já děkuju AK Krakonoš za podporu a držte palce smiley.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32