ME Španělsko 2014

ME enduro Španělsko – ANTAS

 

     29.-30.března jsem se zúčastnil ME v enduru ve Španělsku. Jednalo se o první   podnik  čtyřdílného seriálu. Tento podnik se odjel v okolí městečka ANTAS, které je od nás vzdáleno asi 2600 km. Nachází se v oblasti Almeria, což je už kousíček od Gibraltaru.

     Na cestu jsme vyrazili 24.března v odpoledních hodinách. Do Antasu jsme dorazili 26.března navečer. Těch 2600 km je dlouhá štreka a cesta nám od půlky vůbec neutíkala, bylo to nekonečné. Když jsme se blížili k Antasu a já vykoukl z okna, tak jsem si říkal, kde že se to bude jezdit? Všude samý výběžek, písek, malé keříčky a nebo pomerančové plantáže.

     Po příjezdu jsme začali rozkládat depo a ejhle. Najednou mi někdo zaklepal na rameno a ozvalo se: „Ahoj Lukáši!“. Kde se vzal, tu se vzal, náš Olďásek (Olda Novotný st.). Po první noci jsme se již ráno setkali téměř s celou českou výpravou, až na jedno auto. Dopoledne jsme nelenili a šli si projít testy. Prošli jsme extreme test a enduro test č. 2. Po projití těchto testů jsme si říkali, co tu děláme? To asi neobjedem! Na extremu nás čekal skalnatý výjezd (v sobotu si na něho trouflo jen asi 5 jezdců ME) a pár umělých překážek (gumy, klády, panely, kameny apod.) a nakonec průjezd vodou. Druhý test byl namotaný ve vyschlém řečišti a i zde se nacházel velmi těžký úsek. Ať už přeskok přes šutry nebo prudký výjezd a vzápětí sjezd (vypadal hrozně, ale šlo to). Po obědě jsme šli na tréninkovou trať, kde jsme vyzkoušeli terén i techniku. Navečer jsme se vydali na projití zbylého testu, to již kompletní. Enduro test č. 1 byl namotán v poušti. Při procházení to byl jeden z nejhezčích testů, co jsem kdy šel. Bohužel, opak byl pravdou.


Extrem test


Výjezd na extremu

     V pátek jsme nachystali motorky a kolem poledne jsme se rozjeli po vložkách, abychom shlédli najížďáky a okoukli těžké úseky, jak se budou jezdit. Odpoledne jsme zašli na formální a technickou přejímku. Vše proběhlo dobře, i když jsem měl strach z hluku své KTM 450 EXC, protože od měření hluku byli vyhazováni téměř všichni tovární jezdci na strojích se 4T motorem. Naštěstí jsem prošel a mohl se jít již připravovat na sobotní start.

     V Sobotu i v neděli před jezdci ME startoval španělský mistrák, kde jeli tovární jezdci od KTM, GAS GAS, Husqvarny, Sherca, Hondy, Yamahy… V podstatě to byli jezdci MS. Já jsem startoval v 9:16. Po ujetí asi 5 km nás čekal enduro test č. 1 . Už když jsme tam přijížděli, tak bylo vidět, že se bude značně prášit. A bylo to tak. Vyrazil jsem do testu a z původně hezkého testu byla dřina, v písku a prachu byly najeté drážky a to přede mnou jelo asi 70 jezdců. Nicméně test mi docela vyšel. Já se tedy rozjel na 1h a 30min dlouhý přejezd. Většina, asi 30km, se jelo vyschlým řečištěm, které se měnilo z původně jemných kamínků na větší oblázky a nakonec na skálu. Poté se pokračovalo po kozích stezkách až do ČK1. Následoval extrem test. Na výjezd jsem si netroufl (objížďka byla ztráta cca 20-30 vteřin), nepovedl se mi přejezd druhých pneumatik, ale i tak čas velmi solidní. Voda přejetá na pohodu.

Dále se pokračovalo asi 45 min do ČK2. Jelo se chvilku řečištěm a jinak po kozích stezkách. Po ČK2 jsme absolvovali enduro test č. 2. Test byl na větších oblázcích, ale čtyřipade v tom fungovala krásně. Výjezd na pohodu a až odskok z šutrů mě zabrzdil menším pádem. Ale jinak zase solidní čas. Z testu to trvalo asi 3 min do ČK3. Odtamtud jsme absolvovali ještě další 2 kola. Enduro test č. 1 byl ve druhém kole masakr, jedna hluboká kolej a prach, kam se člověk podívá. Cestou k němu jsme potkávali tažené motorky, které byly zadřeny. I proto nám ten test na 3 kolo zrušili. Po druhém kole zrušili také průjezd vodou na extrem testu. Zbytek dne jsem již absolvoval bez větších chyb a vyneslo mi to velmi slušné 10. místo. I když poslední kolo již bylo hodně na morálku. Braly nás křeče do beder a v posledním testu i do stehen. Ale do cíle jsme to dotáhli.

Po závodě přišel 15-ti minutový prefinish a odevzdání motorky. Poté jídlo, regenerace pomocí tablet a spánek.

     V neděli jsem opět startoval v 9:16 a jako první test se jel enduro test č. 2. Poté se pokračovalo k extrem testu a dále k enduro test č. 2. Na neděli nám ubrali jedno kolo, jeli jsme kola jenom dvě. Já jsem po projetí prvního kola říkal, že bych chtěl jet kola 3 :D, ale ještě že to tak nebylo. V druhém kole jsem sebou flákl na skále na přejezdu a natloukl si loket. Extrem test jsem pokazil, nepřejel jsem kládu napoprvé a ztratil asi 15 sekund. I poslední enduro test č. 2 jsem pokazil, když jsem spadl v písčité zatáčce a nechal tam 45 sekund. Takže nakonec jsem byl rád, že se jela kola dvě. V cíli z toho byla opět 10. pozice, i když stejně jako v sobotu to mohlo být v top 8. Ale kdyby mi před víkendem někdo řekl, že budu dvakrát desátý, tak bych mu řekl, ať si dělá srandu z někoho jiného.

     Po dojetí do cíle následovalo balení a cesta domů. Tam jsme dorazili v úterý 1.dubna dopoledne.  

     Abych to shrnul. Nejtěžší soutěž v životě, ani na šetidenní v Itálii jsem nebyl tak zničený jako tady za jeden den. Výsledek super a ty zkušenosti k nezaplacení. I samotní tovární jezdci přiznali, že to byl velmi těžký svět.

-lk-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44