Mříčná 2018

MŘÍČNÁ, 1. – 2. 9. 2018

 

V letošním roce slaví kulaté výročí nejen seriál KTM ECC, ale rovněž Autoklubem Krakonoš Jilemnice pořádaný Memoriál Oldy Nývlta. Jak seriál, tak memoriál mají 10 let existence, tedy 10 uspořádaných ročníků! Memoriál byl za tuto dobu devětkrát součástí seriálu, výjimku tvoří rok 2015, kdy se jel jako podnik MMČR a PČR endurosprint pod hlavičkou Autoklubu ČR.

A právě pro kulaté výročí si jilemničtí pořadatelé připravili novinku. Všechny předchozí ročníky se jely v jedné lokalitě, kde se několikrát měnil směr, postupně přibývaly i ubývaly některé úseky, to podle dohody s vlastníky pozemků a podle osevních plánů… Jedno ale zůstalo původní lokalitě po celou dobu neměnné. A to nesnadný příjezd a doslova polní podmínky pro depo i zázemí…

Ovšem toto se letos zásadně změnilo, memoriál se přestěhoval. Příjezd po asfaltové komunikaci, depo na louce a hlavně zázemí v prostorách a kabinách místního fotbalového klubu. Vše na asfaltovém, či betonovém podkladu. Takže se u stánků s občerstvením nikdo nemusel brodit blátem, byť počasí by tomu, zejména v sobotu, nahrávalo.

S novou lokalitou jde ruku v ruce nová trať. V tomto ohledu musíme zmínit fantastickou spolupráci s obcí Mříčná, která de facto převzala záštitu nad celým memoriálem. Poznali jsme, že jsou zde úžasné terény. V rozletu nás zbrzdily neshody s některými vlastníky pozemků i jednání s odborem životního prostředí. Ovšem zástupci životního přeci jen jednali konstruktivně, takže došlo k dohodě. Trať ve výsledku nepatřila k nejdelším, ale byla celkem vyvážená. Start byl na poli po kukuřici a následná motanice v sobotu ráno patřila dětem. V hlavních závodech se pak pokračovalo k výjezdu v lese po svážnici, dále po lesních cestách, úvozem, po poli, zajímavý výjezd a sjezd, znovu na pole, úvozy dolů, kousek po louce, závěrečný sjezd na pole, kličkovaná před časomírou a znovu na start do dalšího kola. Ti nejrychlejší to zvládali pod deset minut.

Ve čtvrtek sice zapršelo, ovšem po tom dlouhodobém suchu to skoro ani nebylo znát. Ještě v pátek při tréninku dětí se neskutečně prášilo.  A tak jsme se skoro až modlili za déšť. Ten přišel v sobotu ráno a nepolevil až do odpoledne.  Takže se jely mokré závody. A bylo to takové zvláštní. Na startu a na polích to na blátě pěkně klouzalo a člověk pořádně promokl, ale jakmile vjel do lesa, začalo se prášit.

Jak je v seriálu zvykem, závodní program načaly děti. V osm třicet odstartovala první rozjížďka. Děti byly rozdělené do padesátek (startovalo jich 5) a pětašedesátek (rovněž 5 na startu). AK Krakonoš měl své zástupce v obou kategoriích. Ve slabší třídě si pro stříbro dojel Ondra Baudyš, Vojta Škaloud vybojoval čtrvté místo. V silnější kategorii nikomu nedal šanci Přéma Plucha a zaslouženě zvítězil.


Přéma Plucha na pětašedesátce

Dopolední závod startoval o půl jedenácté a na start přivedl jezdce Licencí A i B, obou tříd veteránů a pětaosmdesátky. Ve všech kategoriích jsme měli žhavá želízka v ohni. V áčkových licencích se letos poprvé v seriálu představil Honza Balaš. Sice žehral na nedostatek tréninku, ale přesto dokázal, byť jen o kousek, zvítězit. Druhý dojel Lukáš Kučera, šestý Matěj Hanuš a desátý Lukáš Vlk.


Honza Balaš

V béčkových licencích jsme měli největší zastoupení. Cílem prvního kola projel jako vedoucí jezdec Michal Hanuš a pěkně fanoušky domácích borců namlsal. Michal bohužel prvenství neudržel a po dvou hodinách mu patřila pátá pozice. Vyhrál jiný náš zástupce, Jarda Křapka. Pro bronz si dojel Míra Škaloud, který ihned po projetí cílem pospíchal do Bogatynie na závody motocross cupu. Na přesun měl pouhou hodinu, ale vše zvládl. Ve Mříčné se pak zbylí naši jezdci umístili ve druhé desítce. Roman Vydra třináctý, patnáctý Radim Kava, osmnáctý Milan Macháček a devatenáctý Michal Kava.


Jarda Křapka

V licencovaných veteránech si pro bronz dojel vedoucí trati, nestárnoucí Míra Hanč. Pro závod hobby veteránů se vrátil do sedla Jirka Salač. Z důvodu poruchy techniky startoval na vypůjčeném stroji, který si nesmírně pochvaloval a i díky tomu si dojel pro pohárek za čtvrté místo.  Z poslední vlny se na trať vydaly pětaosmdesátky, kterých se na startu sešlo snad rekordních 10 kusů. Zkušenosti na velké trati postupně začíná sbírat Přéma Plucha, který si dojel pro pohárek za páté místo. Na místě desátém závod dokončil Patrik Jindřišek.

Odpolední závod startoval ve dvě hodiny a na start svedl všechny hobby třídy E1, E2 a E3. Samozřejmě že jsme měli horké favority v každé z nich. V E1 se ve velmi dobrém světle představil Tomáš Kuřík. Kuře jezdí v poslední době ve velké formě a zde to dokázal třetím místem v cíli. Parádně jeli i Tadeáš Danihelka, Martin Kastner a Pavel Jindřišek, kteří se seřadili na šestém, sedmém a osmém místě.


Tomáš Kuřík

V E2 byl kupodivu nejvýše klasifikovaným krakonošákem Tomáš Macháček, který dojel jedenáctý. Bylo to však dáno problémy ostatních našich jezdců. Adam Erlebach musel vzdát, protože se mu do oka dostala množství hlíny a on viděl 2x. Martin Horáček sice cílem projel, ale až jako dvacátý. Měl problémy se strojem, který přehřátý nechtěl startovat. Takže Martin ztratil spoustu času čekáním, až vychladne a půjde nakopnout. Eda Vyšanský si přivodil zranění ruky a se sebezapřením dokončil na třiadvacáté pozici. V E3 závod pěkně vycházel Tomáši Holcovi, který nestačil pouze na letošního suveréna této kategorie a bral pohárek za druhé místo. Na startu se objevil také Vašek Bína, který dle svých slov měl před závody letos najeto celých deset minut J. Ovšem Vaška potkaly jiné patálie. Nosí totiž dioptrické brýle a na ty podmínky fakt nebyly. Váša chvíli jel, chvílemi pucoval brýle, ale nevzdal a v cíli byl klasifikován na jednadvacáté pozici. Celkem v obou sobotních závodech startovalo 153 jezdů, což vzhledem k počasí je velmi slušné číslo.


Tomáš Holec

Na neděli sprchlo přes noc a k ránu, ale přes den bylo počasí opět letní. Jakmile vysvitlo sluníčko, byl pařák. Byť se do závodu nakonec přihlásilo 95 závodníků, jel se jeden společný závod. Jen jsme museli sloučit na startu do jedné vlny některé kategorie, abychom stihli všechny bezpečně odstartovat. Trať postupně osychala a zrychlovala.

Na startu ubylo i zástupců v červeném, ti startující si vedli následovně. V Licencích A dlouho bojoval o čelo Lukáš Kučera. Ovšem i jeho dostihly zdravotní problémy a tak ke konci zvolnil, pár kol vynechal a cílem projel na osmé pozici. Lépe na tom byl Matěj Hanuš, který dokončil na páté pozici. Béčkové licence, to byl boj Jardy Křapky a Míry Škalouda. Nakonec vyzněl lépe pro prvně jmenovaného, Škali se musel spokojit se stříbrem. Další naši se seřadili takto: desátý Michal Hanuš, čtrnáctý Radim Kava a patnáctý Michal Kava.


Start licencí B - #502 Škali; #232 Křápa

V licencovaných veteránech jsme zastoupení neměli a v hobby veteránech se nám zastoupení kompletně změnilo. Své kvality přijeli předvést David Jirka a Jarda Šourek. David za to vzal hned od začátku a všem zaslouženě ukazoval záda. Ale bohužel mu v posledním kole došel benzín a motorku cílem musel protlačit. I tak ho předjel pouze jeden soupeř a na Davida čekal pohár za druhé místo. A poslední místo na stupních si pro sebe nárokoval bronzový Jarda.


David Jirka

V hobby E1 se opět zaskvěl Kuřoun. Dokázal si ještě o jedno místo polepšit a skončil druhý. Velmi nadějně si vedli i Tadeáš s Řízkem. Oba ovšem doplatili na vzájemnou kolizi a v cíli byl Tadeáš pátý a Řízek sedmý. V E2 nastoupil Martin Horáček s jinou, vypůjčenou technikou. Postupně si na oranžovou zvykal a zrychloval, až se vypracoval na páté místo v cíli. Kousek za ním, na sedmé a osmé pozici se seřadili Eda Vyšanský s Adamem Erlebachem. Na desátém místě dojel motokrosař Kája Šrytr. E3, to byla spanilá jízda domácího Tomáše Holce – jasné prvenství. V pětaosmdesátkách si Přéma zopakoval pátou příčku.


Křápa, Škali a Carda - Licence B - neděle

V týmové soutěži jsme se o kousek vzdálili, více se osamostatnili na vedoucí pozici. Druhý Enduroklub Semily před závody ve Vysokém a Benešově na nás ztrácí aktuálně 68 bodů.

Celkově hodnotíme celý závodní víkend, nejen z hlediska pořadatele, velmi pozitivně. Nová trať se musela líbit, o tom svědčí počty startujících (zejména pak v neděli). Zázemí na pevném podkladu bylo jistě také vítanou změnou a zejména pak příjezd kvitovali úplně všichni. Určitě jsme zde nalezli výborné útočiště a rádi bychom v této lokalitě a s tímto perfektním zázemím pokračovali i v dalších letech.

Velmi si ceníme a moc děkujeme za pomoc všem zúčastněným, sponzorům, pořadatelům, maršálům, holkám a ženám za pultem občerstvení, za přípravu pokrmů atd. D Í K Y !!!

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32