Mříčná 2021

MŘÍČNÁ, 4. - 5. 9. 2021
 

Protože kovidová situace na počátku letošního roku rozhodně nebyla růžová a tím podmínky pro pořádání sportovních akcí velmi nejisté, bylo rozhodnuto o zrušení celého ročníku seriálu KTM ECC. Tím se pro pořadatele z Autoklubu Krakonoš Jilemnice otevřela možnost pro zopakování loňského experimentu s družstvy.

Pravidla pro pořádání sportovních podniků se přes léto uvolnila a tak jsme v AK Krakonoš dali zelenou v pořadí již třináctému Memoriálu Oldy Nývlta. Formát závodů zkopíroval předchozí ročník, tedy sobotní čtyřhodinovka pro trojice a nedělní tříhodinovka pro dvojice. A k tomu ještě závod dětí. Takový byl plán. Po jednání s majiteli a nájemci pozemků bylo stanoveno datum na 4. a 5. září.

I letos probíhalo plánování trati v součinnosti s odborem životního prostředí. Proti loňskému ročníku sice ubyl jeden rychlý, ale technicky náročný, lesní úsek, ale ani nová varianta této části nedala závodníkům odpočinout. Změnou jednoznačně k lepšímu bylo větší depo pro střídání. Jinak trasa hodně kopírovala předchozí rok.


Vyhlášení dětí do 65ccm, 1. Vojta Vaníček, 2. Sebastian Szabo, 3. Kuba Baudyš

Osevní plány místního družstva nám letos umožnila udělat závody pro děti. Trochu nám zatrnulo, když ještě v pátek po poledni stálo obilí na místě, kde měla být dětská trať a střídací depo. Kombajn přijel opravdu až na poslední chvíli. Dokonce byl v pátek zrušen oficiální trénink dětí, protože místo vytýčené trati na poli stálo obilí…

Ale vše se v dobré obrátilo a pro nejmenší účastníky se podařilo připravit celkem rychlé a přehledné kolečko. „Drobotina“ se po trati proháněla již od brzkého sobotního rána (náhrada za odvolaný páteční trénink) a o půl deváté startmaršál poslal do prvního závodu 7 odvážlivců třídy do 50ccm. Jezdili čtvrt hodiny, aby je následně vystřídalo 6 jejich větších kolegů ve třídě do 65ccm. I ti si dali 15 minut. Obě rozjížďky se pak ještě jednou opakovaly. V součtu obou jízd pak třídu padesátek ovládla Natálka Sekotová před Honzou Mazánkem a Matyášem Reiderem. V pětašedesátkách byl nejrychlejší Vojta Vaníček před domácími borci Sebastianem Szaboem a Kubou Baudyšem.

Vše připraveno ke startu maratonu trojic...
 

Start vlastního maratonu proběhl opět stylem Le Mans. V sobotu v jedenáct hodin tak na pokyn startéra vyběhla první vlna jezdců, plácnutím předala štafetu druhé vlně jezdců a ti již běželi k poslednímu z trojice, který seděl připravený na ztichlém motocyklu. Po předání štafety nastartoval a vyrazil vstříc čtyřhodinovce. Startovalo se ve dvou vlnách, nejprve licence a pak hobby.

Jezdecká účast byla letos slabší. Přičítáme to termínové kolizi jednak se Šestidenní a pak také s Drapák rodeem. I tak jsme ovšem v licencích napočítali celkem 11 trojic a dalších 34 hobby. Na trati se bojovalo o každý metr a souboje to byly vyrovnané. Vítězství v hobby si pro sebe uzmuli vysočáci Ondra Josífek s Honzou a Davidem Noskovými. Z domácích byl ve stříbrném družstvu Tomáš Holec a Kája Šrytr se svou trojicí obsadil čtvrté místo. Nejlepší čistě krakonošáckou trojkou byli na pátém místě Ondra Smolík, Milan a Tomáš Macháčkovi. Mezi licencemi se radovali domácí! Trojice Míra Škaloud, Matěj Hanuš a Michal Hanuš nenašla přemožitele.


Radim Kava

V neděli se pak jela tříhodinovka pro dvojice. Start byl v deset hodin a opět se běželo. Tentokrát logicky běžel pouze jeden z jezdců, druhý čekal na motocyklu. Na startovní čáře se seřadilo 9 motocyklů v kategorii licencí a 44 hobby. Pro vítězství v hobby si dojeli Zdeněk Šourek a Petr Holata. Z domácích byli nejrychlejší Karel Šrytr a Vilém Šrýtr na čtvrtém místě a hned za nimi bratři Milan a Tomáš Macháčkovi. Mezi licencemi patřilo zlato zase pořádajícímu AK Krakonoš. Nejlépe zajeli Honza Balaš a Mirek Škaloud. A další domácí dvojička ve složení Martin Lepka a Matěj Hanuš si dojela pro bronz.

Na celou akci opět dohlíželi zdravotníci z Červeného kříže. A dlužno říci, že opět odvedli skvělou práci, vedli si naprosto profesionálně. I z dalších pohledů se jednalo o povedenou akci. Pořadatelsky vše klapalo, dařilo se dodržovat časový rozvrh, u stánku s občerstvením se to hemžilo spokojenými strávníky…


Posila domácího týmu z řad něžného pohlaví - Adéla Mejsnarová

Poděkování samozřejmě patří všem, kteří přiložili ruku k dílu. Počínaje Michalem Kavou, který jednal jak s vlastníky a nájemníky pozemků, tak i s odborem životního prostředí, přes každého jednoho, který pomohl s přípravou a stavbou trati, všechny traťáky až po naše ženy a dívky, které stály za přípravou a provozováním občerstvení.

-tm-

 

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32