Mříčná 2022

MEMORIÁL OLDY NÝVLTA POČTRNÁCTÉ

Mříčná, 17. – 18. 9. 2022

Letošní memoriál byl báječný! Možná si při těchto slovech budete klepat na čelo, ale jak z pozice pořadatele, tak z pozice jezdce si za tím stojím. Ano, po většinu víkendu pršelo, jen se lilo, a bylo chladno… Pro traťáky, diváky i depaře to nebylo příjemné a vůbec bych se nedivil, kdyby to nejeden z nich odnesl nachlazením…

Ale pojďme pěkně od začátku. Memoriál Oldy Nývlta 2022 se stal součástí nově vzniklého seriálu Acerbis MEFO enduro cross country s podporou pivovaru Rohozec. To jsou závody především pro hobby jezdce, vypsané pro dvojice na dvě a půl hodiny. Sobotní závody patří do seriálu, v neděli pak má každý pořadatel volnou ruku. My jsme se rozhodli pro čtyřhodinový maraton trojic. Ve Mříčné se konal třetí díl seriálu (již se jelo na Kozákově a v Bystré).

Zázemí celý podnik našel opět za fotbalovým hřištěm. I trať se velmi podobala předchozímu ročníku, v podstatě jej kopírovala, jen s několika kosmetickými změnami. Vlivem deštivého počasí musel být po dohodě s odborem životního prostředí vynechán jeden lesní sjezd, naopak byla více využita pole. Za sucha by jeden okruh ti nejrychlejší zvládli pod deset minut, za mokra to bylo o trochu více.

Závody samotné začaly děti. Ty byly rozděleny podle objemu motoru do tříd do 50ccm a do 65ccm. Každá skupina pak jela dvě samostatné rozjížďky po deseti minutách. A už tady jsme zažili první překvapení. Těch menších prcků po trati kroužilo 15! Doplnilo je 9 starších závodníků na silnějších strojích. Dětem ještě nepršelo, měli takřka ideální terén. Z pohledu pořádajícího Autoklubu Krakonoš Jilemnice jsme s potěšením sledovali zejména kategorii do 65ccm, kde všechny jednoznačně válcoval domácí Sebastian Szabó. Výsledky kategorie do 50ccm najdete ZDE, do 65ccm ZDE.


Sebastian Szabó

Následovalo vyhlášení výsledků a ocenění dětí, kdy alespoň nějakou drobnost dostal každý ze závodníků. Současně byla při vyhlašování představena zástupkyně generálního partnera seriálu, firmy MEFO SPORT CENTRUM s.r.o., paní Jana Wolfschlägerová. I ona dostala drobnost jako poděkování za podporu. Upřímně, rozhovor s paní Wolfschlägerovou byl velice příjemný. Hezky se poslouchá chvála celého seriálu a obdiv k jednotlivým pořadatelům. Asi nikdy nezapomenu její přirovnání nás enduráků k hokejistům. „Líbí se mi, jak také pořád děláte, že vás nic nebolí a jedete dál“, říkala.


Vyhlášení dětské kategorie do 50ccm

Pak už vše spělo k hlavním závodům. V prvním závodě se střetly dvojice hobby. Start musel být o půl hodiny odložen, neboť na přejímku stále docházelo množství závodníků, fronta se nezkracovala a tak bylo potřeba získat více času. Nakonec do závodu bylo přijato 73 týmů. To jsme tedy v deštivém počasí a navíc týden po předchozích závodech v Bystré vůbec nečekali! Co jsme naopak čekali, byl těžký terén. Pršelo snad po celé dvě a půl hodiny a klouzalo to opravdu neuvěřitelně. Zhruba od poloviny závodu se začaly vyjíždět drážky, které nás alespoň trochu podržely v zatáčkách. Byť chvílemi opravdu lilo jako z konve, tak do lesa se vláha dostávala pomaleji a místy se dokonce prášilo. No nic, přežili jsme a dle ohlasů jezdců se to většině líbilo. Nejrychlejší dvojicí byli s převahou vysočáci Nikola Holeček a Jan Fedorko. Z domácích si nejlépe vedl Tomáš Holec s Michalem Novotkou, kteří skončili na třetím místě, šestý byl Roman Vydra s Danem Musilem a sedmí byli Martin Kastner s Tomášem Kuříkem. V hobby kategorii se ještě samostatně hodnotí třída hobby junior, kdy je podmínkou věk obou jezdců do 19-ti let. Tady byli nejrychlejší opět vysočáci: Vítek Tomeš a Ondřej Šikola. Z našich nastoupil pouze mladý Přéma Plucha, kterého doplnil Tomáš Jakubičko, a dojeli si pro čtvrtou příčku. Výsledky hobby dvojic jsou ZDE a hobby junior ZDE.


Momentka ze závodu hobby (Ondřej Smolík)

Odpolední závod pak na start přivedl jezdce kategorií licence a veterán. Startovalo se po vlnách, když nejdříve na trať vyrazily licence a s minutovým odstupem veteráni. Počasí jim sice přálo o poznání více, když pršelo jen občas. Avšak na podmínky na trati mělo zlepšené počasí opačný efekt. Bláto se začalo lepit na motorky i na boty závodníků, drážky se rychle prohlubovaly a jízda se stávala bojem. Jezdci to měli opravdu těžké a na mysli mi vyvstane hláška Bohouše (příjmení si nechám pro sebe): „To vám nezapomenu, vy kur…!“ J. No, my jsme za to nemohli a o to více oceňujeme všech 17 odvážných dvojic licencí a 13 dvojic veteránů, že do toho šly! V licencích nenašli přemožitele reprezentanti Matyáš Chlum a Jiří Hádek. Z našich byli nejvýše bratranci Hanušovi, Matěj s Michalem, dokončili na čtvrtém místě. Klobouk je třeba smeknout před Přémou Pluchou, který po dopoledním závodě spojil své síly s Edou Vyšanským a dojeli si pro jedenácté místo. Veteránskou kategorii opanovali Martin Chlupáč s Michalem Buriánkem. Domácí klub zde letos zastoupení nemá. Výsledky licenčních dvojic si prohlédněte ZDE a veteránů ZDE.


Momentka ze závodu licence + veterán (Matěj Hanuš)

Pozitivem bylo i množství diváků, kteří si našli cestu k trati v tomto počasí. Pak už následovalo vyhlášení pěti nejlepších dvojic v každé kategorii. Ocenění jezdci dostali hodnotné dary, výrobky značky Acerbis, od hlavního partnera seriálu firmy MEFO. Po depu se nesla zpráva, že nedělní závody budou kvůli nepříznivému počasí zrušeny. Nestalo se tak. Po kontrole trati jsme rozhodli, že neděli zkusíme.

Počasí se neumoudřilo… Déšť zkrápěl nejen trať skoro celou noc a ráno při přejímce ještě zesiloval. Ale nezabalili jsme to, nedělní maraton družstev se konal! Klobouk dolů před všemi, kteří se postavili na start. Nakonec to bylo 10 hobby trojic a 3 licenční trojice. Počasí bylo opravdu nepříjemné a proto jsme rozhodli o zkrácení závodu z původně avizovaných čtyř hodin na 150 minut. A i to všem stačilo. Během závodu déšť ustával, postupem času se jednalo již jen o přeháňky. Trať byla ze soboty řádně nadrážkovaná, koleje byly hluboké, dlouhé a zpočátku plné vody. Podklad byl nejprve hodně mokrý a klouzavý, postupně začal hutnout a lepit se. Ke konci to již snad ani nebyly závody, ale pouze boj o přežití. V licencích se z vítězství radovala domácí trojka Matěj Hanuš, Michal Hanuš a Míra Škaloud, následovaná rovněž domácími: Radimem Kavou, Tomášem Kuříkem a Martinem Kastnerem. Hobíkům vládli sobotní vítězové Jan Fedorko a Nikola Holeček, které doplnil Jakub Balatka. Domácí červený dres vynesl na třetí stupínek Michal Kava, který spojil své síly s Ondřejem Šikolou a Vítkem Tomešem. Hned za nimi, tedy čtvrtý, byl ryze domácí tým ve složení Milan Macháček, Ondřej Smolík a Tomáš Macháček. Protože si ceníme všech, kteří v neděli našli odvahu a postavili se na start, rozhodli jsme, že vyhlásíme a oceníme všechna družstva. Výsledky hobby ZDE, licencí ZDE.


Start závodu hobby - to byly stroje a jezdci naposledy čisté...

Jak jsem napsal již v úvodu, se závodním víkendem jsme spokojeni. Sobota mile překvapila početnou a nečekanou jezdeckou i diváckou účastí. Neděle pak, jak říká kolega Smolík, oddělila zrno od plev. Kvitujeme především, že se závody obešly bez vážného zranění, čemuž určitě pomohlo deštivé počasí. Nejezdilo se tak rychle, jezdci riskovali méně. Až na opodstatněné časové posuny startů organizace závodů klapala bez větších problémů.

Poděkování si zaslouží všichni, kteří přidali „ruku k dílu“. Od sponzorů počínaje, přes všechny brigádníky a traťáky až po naše ženy ve stánku s občerstvením. Zvlášť bych ještě poděkoval Martinu Rážovi, který se chopil mikrofonu. Nejen že se postaral o důstojné vyhlášení nejlepších závodníků a v průběhu obou dní neúnavně informoval všechny přítomné, stal se také důležitým prostředníkem mezi závodníky a organizátory.

Takže ještě jednou DÍKY všem a napřesrok se budeme těšit na shledanou!

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32