Mšeno 2010

MŠENO, 14. – 15. 8. 2010
 
            V pořadí třetí zastávkou seriálu MČR a PČR enduro se stalo Mšeno. Pořadatelé měli co slavit, letos totiž uplynulo 60 let od první mšenské soutěže.
 
            A že to ve Mšeně chtěli oslavit, značilo již dlouho před soutěží avizované úsilí pořadatelů. Nejen že připravili dlouhou a i za normálních podmínek jistě náročnou soutěž, historie chtiví jedinci se mohli pokochat výstavkou na radnici, která mapovala předešlé ročníky zdejší soutěže (k vidění zde byly fotografie, medaile, videa, sportovní úbor bývalých soutěžáků a třešničkou na pomyslném dortu byly tři historické soutěžní stroje v čele s pérákem). Na soutěž samotnou byli pozváni někdejší soutěžáci a zasloužilí mistři řidítek. Zkrátka vše bylo vymyšleno velkolepě.
 
 
Milan ještě s úsměvem na rtu
 
            Jenže již v pátečním podvečeru přišlo jedno velké ALE. Mám tím namysli vydatný a především vytrvalý déšť. Zhatil jakoukoli show a pořadatelům nadělal jistě těžkou hlavu. Déšť, liják, přívalák (nazvěte si to jak chcete, vždycky budete mít pravdu) proměnil pečlivě připravovanou trať v koupaliště a bahenní lázně. Dle zvláštního ustanovení byly pro MČR i PČR v sobotu vypsány tři okruhy, startovalo se na časy C. Jenže počasí udělalo ze záměru pořadatelů něco, co se zhroutilo jak domeček z karet. I „céčka“ byla příliš rychlá. To, že chytali všichni v přeboru, není vzhledem k podmínkám překvapující, ale že ani z mistráků nepřijel nikdo čistý, mluví za vše. Kdo nevěří, ať nikam neběží, ale najde si výsledky, úmrtnost byla v sobotu opravdu vysoká. V přeboru v hlavních třídách E1, E2 a E3 byl vyhlášen jen jeden klasifikovaný jezdec a to Robert Meyer v E3. Ostatní buď nedojeli, nebo byli vyloučeni za překročení hodinového limitu.
 
            A co bylo pro jezdce přichystáno? Opravdu na české poměry dlouhý okruh (téměř 100km), v každém kole tři testy. Nejdřív se závodníci prohnali bývalým kravínem či prasečákem = extrém test. Pak následoval cross test na strništi. Měl dlouhé rovinky, široké zatáčky. Nahrával těm, co se nebojí otočit plynovou rukojetí až na doraz. Nakonec jsme přijeli na enduro test. Za sucha (nebo normálního mokra) by byl naprosto úžasný a opravdu endurácký. Ovšem v sobotu byl již v prvním kole těžko zdolatelný pro spoustu soutěžících. Přejezdy byly taková klasika po polních a lesních cestách, okrajem polí, sem tam nějaká silnice a krásné úseky v podobě kaňonu s potůčkem (tedy původně potůčkem, nyní to byl pořádný potok) a další soutěžácké vychytávky jako výjezdy atd.
 
 
Tomáš (#607) na startu
 
            Teď konečně k naší účasti. AK Krakonoš Jilemnice měl na startu pouhé dva zástupce, jako na každém enduru to byli Milan a Tomáš Macháčkovi. Bohužel je nutno již na začátku poznamenat, že jsme dopadli snad ještě hůř než pověstní sedláci u Chlumce. Milan se rval, chtěl dojet, ale nebylo mu dáno. V prvním kole byl měřený pouze cross test a Milan bral třetí čas. Druhé kolo začalo extrémem, který Milan vyhrál. Na trati už zbyl pouze s Michalem Dorňákem, oba jeli spolu a vzájemně si pomáhali. Pak ale Milan měl nehodu, při které poškodil chladič a byl nucen vzdát. Ale nebyl sám a jeho třída E2 neměla nikoho klasifikovaného. Tomáš se také blýskl na prvním crossu dobrým časem (šestý v E3), v první časovce si najel čtyři minuty, ale záhy poznal, co umí nedostatek či absence tréninku. Trať byla i nad jeho síly a silou vůle dojel alespoň do cíle prvního kola, ať ví, o čem píše. Milan na neděli nedal stroj do pořádku, Tomáš nechtěl dál trápit zánovní motocykl, takže jsme se sbalili a vyrazili domů. Z neděle tedy autentické poznatky nemám, takže zde si o ní nepočtete.
 
            Již následující víkend pokračuje seriál soutěží v Kopidle a AK Krakonoš bude u toho. Snad to dopadne lépe než ve Mšeně.
-tm-
 

Komentáře

Nový vzkaz
nick  
text
 
 
89+5tři  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32