Mšeno 2017

MŠENO, 16. -17. 9. 2017

 

Seriál MMČR a PČR enduro pod taktovkou AČR skončil v polovině září ve Mšeně. Zdejší klub má s pořádáním soutěží bohaté zkušenosti a skvělé zázemí v podobě místního plochodrážního stadionu.

A protože se jednalo o poslední podnik sezony, tradičně se soutěžilo nejen o body pro jednotlivce, ale také o poháry pro družstva. AK Krakonoš Jilemnice má v poháru družstev, tedy Přeboru ČR družstev, na co navazovat. A tak se ve Mšeně postavila na start družstva hned dvě. První jelo ve složení Matěj Hanuš (E2), Michal Kava a Lukáš Vlk (oba E3), druhé pak reprezentovali Milan Macháček (E2) a Vašek Bína (E3), ke kterým jsme si vypůjčili Tomáše Špatinu (E2). Pro první tým se soutěž nevyvíjela moc dobře. Ač Matěj byl opět suverénní, tak klukům v E3 se moc nedařilo. V sobotu nachytali nějaké trestné minuty a v neděli vše dovršil defekt a odstoupení Lukáše. Na kluky zbylo čtvrté místo. To „dvojka“ si vedla o poznání lépe. Po sobotě se kluci usadili na stříbrné pozici. Ovšem v neděli měl Vašek technické problémy a jen díky své houževnatosti a nezdolné vůli soutěž vůbec dokončil. Družstvo se tak propadlo na třetí místo. Ale pořád je to cenný kov a to se počítá!


Na třetím místě AK Krakonoš Jilemnice II - zleva: Milan Macháček, Vašek Bína, Tomáš Špatina (foto: czechenduro.cz)

Mezi jednotlivci si nejlépe vedl Matěj Hanuš v E2, který ani jeden den nepoznal hořkost porážky. V téže třídě Milan Macháček obsadil 4. a 6. pozici. V silnějších E3 se o pozici našeho nejlepšího podělili Vašek Bína a Michal Kava. Vašek dojel v sobotu druhý, ale v neděli se trápil s technikou. Spojka jeho velkého čtyřbuchu prokluzovala a tak Véna více tlačil než jezdil. Je opravdu obdivuhodné, že se obětoval pro tým a dotrpěl to až do konce. I tak dojel čtvrtý. S Michalem si pořadí přesně prohodili. Lukáš Vlk dojel v sobotu sedmý, ale v neděli se mu rozpadl mousse v zadním kole a nedokončil.


Matěj Hanuš (foto: czechenduro.cz)

Jak to ve Mšeně vypadalo z pohledu jezdce jsem se zeptal Milana Macháčka.

Milane, Mšeno je takovou stálicí mezi českými soutěžemi, jak vypadalo letos?

MM: Ve Mšeně se již řadu let jezdí jedna z nejhezčích a nejnáročnějších soutěží u nás. Ani letos tomu nebylo jinak a je potřeba velmi poděkovat místním pořadatelům za skvěle připravené závody. Trať byla podobná předchozím ročníkům, ale na přejezdech se podařilo přidat pár hezkých úseků po lese s několika zrádnými výjezdy. Co se týká testů, byla to taková" Mšenská klasika", cross test na poli, enduro test na staré a hodně rozbité tréninkové trati a letošní novinkou byl extrem test.

A na zmiňovaný extrem test směřuje další otázka. Tam se ti dle časů nadmíru dařilo. Trénuješ umělé překážky?

MM: Mě se tento test líbil nejvíce asi i proto, že byl nejkratší. Jelikož nemám moc natrénováno, tak delší testy jsou pro mě více problematické. Překážky nijak zvlášť netrénuji, mám proto asi trošku cit a bavilo mě to, což je také dost důležité. I tak jsem zde vyrobil pár chyb a určitě jsem mohl být rychlejší.


Milan Macháček (foto: czechenduro.cz)

V týdnu před závody dost pršelo, bylo to na trati znát?

MM: Ano na trati se to podepsalo, hlavně na přejezdech. Ve Mšeně se tradičně jezdí v úvozech, ve kterých je voda i když neprší a nyní tam bylo hodně blátivo a vyjely se jedna nebo dvě hluboké koleje ve kterých se muselo jet i několik kilometrů, což je velmi náročné.

Jak tobě osobně se jelo a jak jsi spokojen s výsledky?

MM: Jelo se mi docela dobře, hlavně ze začátku. Potom jsem si malinko poranil ruku a ke konci mě začaly dost bolet záda, tak jsem dojížděl pod prášky. Na testech se mi moc nedařilo, jako tradičně ve Mšeně. Hlavně enduro test mi vůbec nešel, neměl jsem tam rytmus, nic jsem netrefoval. Ale moc se mi líbily přejezdy, ty jsem si užíval. S výsledky nejsem moc spokojený, ale jedu v nejnabitější třídě v přeboru a nemám moc najeto, tak to beru.


Milan Macháček 
(foto: czechenduro.cz)

Při posledním podniku se jedou tradičně i družstva. Ty jsi byl s "dvojkou" nakonec bronzový. Je to pro tebe úspěch?

MM: Je to pódiové umístění, což je dobré pro tým. Mohlo to být i lepší, po sobotě jsme byli druzí, ale Vašek Bína měl v neděli velké technické problémy, nefungovala mu spojka. Ale Vašek je opravdový soutěžák a patří mu velké poděkování, že i s takovou závadou takto náročnou soutěž dojel. Díky tomu jsme zůstali na pódiu.
Závěrem bych chtěl ještě jednou poděkovat Mšenským pořadatelům za nádherné závody a v neposlední řadě také klubu AK KRAKONOŠ JILEMNICE za podporu a doprovodům za perfektní práci v časovkách, děkuji.

Tolik tedy Milan ke Mšenu, ale nyní se ještě vraťme k celému seriálu. Celkové pořadí se letos skládalo ze čtyř podniků enduro sprintu (zde byl přebor hodnocen i samostatně) a čtyř klasických soutěží, celkem tedy z osmi podniků, šestnácti dní. Kdo chtěl pomýšlet na příčky nejvyšší, ten musel odjet všechno. To se z našich jezdců poštěstilo jen Lukáši Vlkovi, který tak logicky zaznamenal nejlepší výsledek pro klub. V celkové klasifikaci třídy E3 je druhý. Na pátém místě je Michal Kava (absolvoval čtyři podniky) a sedmý je Vašek Bína (výsledky ze šesti dnů).


Lukáš Vlk 
(foto: czechenduro.cz)

Ve třídě E2 je Matěj Hanuš třetí. Ač byl jen třikrát v sezoně poražen, tak mu chybí starty na třech podnicích. Dále se seřadili: 11. Michal Hanuš, 12. Milan Macháček, 17. Roman Vydra (jediný start na sprintu proměnil ve dvojité vítězství) a 27. Radim Kava (na začátku sezony startoval na jednom podniku na vypůjčeném motocyklu ve vyšší třídě).

V E1 byl jediným naším zástupcem opět Radim Kava. Stihl jediný start, připsal si dvojité vítězství a v celkové klasifikaci si tím zajistil 11. příčku. V kategorii Veterán 1 se na začátku sezony představil i Míra Hanč, který absolvoval pouze první soutěž a celkově je třiadvacátý. Mezi Licencemi C se na několika sprintech představili Tomáš Kuřík a Martin Kastner. Kuře je 31. a Řízek 51.

Poté co Lukáš Kučera začal startovat v enduru v jiném týmu a Roman Vydra dal přednost motokrosu, nemáme žádného stálého zástupce v mistráku (pomineme-li ojedinělý start Honzy Balaše v červeném dresu – sice ojedinělý, ale vítězný!). Proto buďme rádi, že alespoň v přeboru se kluci snaží a byť v celkovém pořadí nejsou úplně nahoře, na jednotlivých absolvovaných podnicích vždy skvěle reprezentují!

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32