Mšeno 2018

MŠENO, 8. – 9. 9. 2018

 

Závěrečný díl letošního seriálu MMČR a PČR enduro hostilo Mšeno. Jak je zvykem při posledním podniku, jelo se o body nejen v klasifikaci jednotlivců, ale rovněž o tituly mezi družstvy.

Místní pořadatelé to neměli úplně snadné. V době povolování soutěže vládla dlouhá sucha a tak i z důvodu nebezpečí vzniku požáru museli některé úseky vypustit a za jiné se museli zaručit místní hasiči. I tak nakonec vznikla velmi pěkná trať. Jelo se převážně lesem, po loukách, v remízcích, přejezdů po silnici bylo minimum. Jedno kolo měřilo 55km, bylo rozděleno do dvou časových kontrol a obsahovalo dva testy – cross test a enduro test. Na zdolání kola byl vyměřen čas okolo dvou hodin (MMČR a PČR něco pod dvě hodiny, PČR C a hobby kousek přes dvě hoďky).

Oba testy byly součástí druhé, delší časovky. Cross byl kompletně na strništi, na rovině. Jezdil se mezi 4 – 5 minutami a již během prvního kola se zde vyjely prašné koleje, které se postupně měnily v prašné tobogány. Enduro test startoval do bývalého sádku, takže se střídaly zatáčky kolem stromů, průjezd remízku s několika mezičkami nahoru i dolů, přejezd přes tréninkovou motokrosovou tratičku, zpátky do sádku a do cíle. Časově něco mezi 7 – 8 minutami.

Počasí bylo po oba dny příjemné. Po ránu (startovalo se už v osm hodin) trochu chladno, ale sluníčko stále mělo sílu a tak byly přes den teploty letní. Dlouhé suché počasí se však na trati moc nepodepsalo. Přece jen před soutěží něco napršelo a tak se na přejezdech prášilo ještě docela v normě. Místy bylo i bláto.

Za AK Krakonoš nastoupilo celkem 5 jezdců. V Mistráku tradičně Lukáš Vlk, který mimo třídy E2 sbíral body i do Alphe adria cupu. V českém mistráku si Lukáš dojel pro jedenácté místo v sobotu, v neděli si pak o jedno místo polepšil.  V Alphe Adria třídy E2 pak bral po oba dny bronzovou medaili.


Lukáš Vlk

V PČR třídy E3 se na start postavili Michal Kava a Milan Macháček. Více se dařilo Michalovi. Ten v sobotu skončil pátý, ale v neděli dokázal poskočit na druhé místo. To Milan se moc nesvezl. Ještě v první sobotní časovce musel pro poruchu odstoupit. Motor jeho stroje ztratil kompresi, takže nestartoval ani v neděli.

Michal Kava

V přeboru Licencí C se odehrála jedna premiéra a jedna obnovená premiéra. Poprvé na soutěži startoval Tomáš Kuřík. A že má Kuře ke konci sezony opravdu dobrou formu, o tom přesvědčoval i ve Mšeně. Dojel si pro páté a sedmé místo i přes to, že v sobotu uvařil kapalinu zadní brzdy a jel prakticky jen na tu přední. Na neděli závadu zdánlivě opravil, ale opravdu jen zdánlivě. Po několika zabržděních se situace opakovala. To Tomáš Macháček na soutěži startoval po asi sedmileté pauze. V sobotu jeho výkon stačil na dvanáctou příčku, druhý den si polepšil na desáté místo, když na osmé mu scházely pouhé tři vteřinky… Mezi hobby jezdci bez licencí se pžedstavil Matěj Hanuš. Ovšem dopadl stejně jako Milan, tedy skončil hned v první sobotní časovce pro poruchu techniky.


Tomáš Kuřík

Jak již bylo řečeno, soutěžilo se i o cenné kovy v družstvech. Do mistráku jsme bohužel žádné nepostavili, ale do přeboru ano. Michala Kavu s Milanem Macháčkem doplnil veterán Petr Sadílek. Naděje týmu však vzaly za své hned v sobotu. Vypadnutí Milana znamenalo penalizaci tří hodin za každý den a (protože žádné další družstvo se už první nerozpadlo) pád na poslední šestou příčku bez naděje na zlepšení.

Vzhledem k tomu, že se jednalo o poslední letošní enduro, mrkněme i na konečné pořadí našich jezdců. O jediný cenný kov se postaral Michal Kava, který má bronz v PČR E3. V téže kubatuře je Milan Macháček pátý. Lukáš Vlk v MMČR E2 odjel pouze dvě soutěže a celkově je čtrnáctý. V PČR licencí C mají jak Tomáš Kuřík, tak Tomáš Macháček, body pouze ze Mšena, což je řadí na patnácté, resp. devatenácté místo.

Stříbrný Michal Kava

Když se celkově ohlédneme za víkendem ve Mšeně, jednalo se o tradičně kvalitně připravenou soutěž s pěknou tratí i zázemím. Jen více takových…

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32