Mšeno sprint 2017

MŠENO, 15. – 16. 4. 2017

 

Úvodní endurosprint se konal hned týden po prvním enduru. O Velikonočním víkendu se jezdci sešli ve Mšeně. Pořadatelé si pro ně připravili dva testy i s přejezdem.

V barvách jilemnického autoklubu se na start postavilo hned 8 závodníků. Nejvíce jich startovalo v Přeboru ČR třídy E2. Na stupínek nejvyšší se dokázal po oba dny prosadit Roman Vydra, jenž se pro letošní sezonu rozhodl více soustředit na motokros. Zdatně mu sekundoval Matěj Hanuš, který si vyjel dvě stříbra. Michal Hanuš v sobotu uzavřel první desítku právě desátým místem a v neděli poskočil na páté místo. Radim Kava si do Mšena vypůjčil motocykl od Míry Hanče a s technikou se dvěma dobami navíc si dojel pro 14.  a 10. pozici.


Roman ve Mšeně

V Přeboru E3 se představil Michal Kava a v obou dnech dokončil na osmé příčce. Lukáš Vlk se v sobotu prosadil na desátou pozici, ale v neděli se rozjel pro šesté místo. Dva zástupce jsme měli také v Přeboru licence C. Zde se soutěží bez rozdílu kubatur a i proto se jednalo o nejvíce obsazenou třídu. Tomáš Kuřík v sobotu dokončil těsně za dvacítkou (21.), zato v neděli si zpravil chuť bodovaným umístěním v první desítce (byl devátý). I Martin Kastner zaznamenal značný posun vpřed, když si sobotní 40. místo dokázal druhý vylepšit na 16. příčku.

Ale nyní již předejme slovo králi PČR E2, Romanu Vydrovi. Toho jsme vyzpovídali nejen o mšenském sprintu, ale zajímal nás i motokros. A právě na jednou z podniků Motocrosscupu si Roman přivodil nepříjemné a dlouhotrvající zranění. Avšak o tom již Roman povypráví sám…


Roman na motokrosu

Romane, tys pro letošní sezonu trochu přesedlal a věnuješ se spíše motokrosu. Co tě vedlo k tomuto rozhodnutí?

RV: Chci se teď snažit naučit zrychlit hlavně průjezdy zatáček, kde jsem ztrácel, a baví mě trošku si občas skočit. Ale do endura se určitě za rok za dva vrátím.

 

Místo 2T KTM jsi pořídil 4T Suzuki. Jak rychle sis zvykl na nový stroj?

RV: První jízdy to se mnou trochu cvičilo, ale postupně jsem si zvyknul a teď bych neměnil.


Roman na motokrosu v Trutnově

Kolik jsi už odjel motokrosů, v jakém seriálu a s jakými výsledky?

RV: No tak zatím moc ne a po sobotních závodech v Trutnově jich letos už asi moc nestihnu. Ale postupně. První hobby závody jsem odjel v Bakově, kde jsem obě jízdy vyhrál. V Motocrosscupu jsem se přihlásil do kategorie licence, abych se snažil zrychlovat, byť zatím se ne úplně daří. V Benátkách jsem hned v tréninku vystoupil na skoku a na startu první jízdy jsem se zaseknul do brány. Pak jsem ale trochu zatáhnul a dokončil jízdu na 5. místě. V druhé jízdě se už ozvalo zápěstí pochroumané po pádu v tréninku a tak jsem nedojel. V sobotu 29. 4. pokračoval Motocrosscup v Trutnově, kam jsem se těšil, protože trať znám. Start se povedl. Bohužel jsem hned na konci prvního kola spadnul a vyhrál jenom šroub do kotníku. 


Roman po pádu v Trutnově

Tak to je mi líto, přesto se ještě zeptám. Až vyléčíš zranění a vrátíš se na závodní tratě, plánuješ se účastnit seriálu KTM ECC? Mohou se fanoušci těšit, že se na těchto závodech objevíš? V jaké kategorii?

RV: KTM ECC jsem chtěl jezdit, tak snad aspoň stihnu něco na podzim, jestli budu schopný. Kategorii nechám na rozhodnutí klubu.

 

Ve Mšeně ses objevil na endurosprintu, byl to ojedinělý start?

RV: I kdybych se nezranil, další už nebyl pro letošek v plánu.

 

Ovšem zde jsi dokázal v obou dnech zvítězit v PČR E2. Jak se ti jelo, s kým jsi nejvíce soupeřil?

RV: V sobotu to byla paráda, ale v neděli jsem chtěl ještě zrychlit a tak jsem v každým testu ležel na zemi. Naštěstí jsem to udržel. Musel jsem se dost snažit, protože se na mě tlačil týmový kolega Mates Hanuš.


Roman ve Mšeně

Popiš nám trochu trať.

RV: Rychlostky byly dvě. První se jel endurotest dlouhý 7-8 minut, který se mně líbil, i když v neděli první kolo byl hodně blátivý. Přejezdy na testy dohromady cca 10min. Jako druhý se jel krátký cross test dlouhý dvě a půl minuty. Celkově byla celá trať dobře připravená a zajímavá. 

Děkuju AK Krakonoš za podporu a snad se brzo na závodech uvidíme.

My děkujeme za rozhovor a vzornou reprezentaci a přejeme brzské uzdravení a rychlý návrat za řidítka!

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32