Opařany 2009

OPRAŘANY, 22. 8. 2009
 
 
        Seriál endura pokračoval třetím dílem v sobotu 22. srpna v Opařanech nedaleko Tábora. Proč jen v sobotu? Pořadatelé připravili dlouhou a celkem pěknou trať, ale povolení získali pouze na jeden den. A protože podle řádů MČR jezdí dvoudenní soutěže, byl podnik vypsán jen pro PČR a licence C. Jezdci MČR se mohli zúčastnit vloženého závodu.
 
        I když byla soutěž jednodenní, lze ji nazvat prvním letošním endurem. Po sprintech jsme opět okusili klasiku. Pořadatelé natáhli jeden okruh v délce větší než 90 km. Byly dvě časové kontroly, na první jsme měli dle časů B 60 minut, na druhou 97. Celkem tedy více než 2 a půl hodiny na jedno kolo, které jsme měli absolvovat třikrát. V každém kole byly tři testy, dva cross a jeden endurotest. První test byl na malé motokrosové trati prodloužené o pár zatáček na louce. Ti nejlepší jej absolvovali za cca. 2 minuty. Druhý test byl pro vícenásobné účastníky zdejší soutěže známý. Zatáčky na louce ve svahu, několik meziček jednou skákaných dolů podruhé nahoru. Časově o chloupek delší než první, ale jen o desítky vteřin. Třetí test byl opět na motokrosové trati (i zde se již v minulosti jelo), ale řádně prodloužen o úseky v přilehlém lesíku, několik sjezdů a výjezdů. Délka testu cca. 8 minut. Přejezdy byly z větší části po polích, strništích. Ale okořeněné o několik nádherných endurových úseků. Především průjezd několika potoků (ne přejezd, ale průjezd = najedete, jedete po nebo proti proudu a za nějaký čas vyjedete) byl skvělý. Nechybělo několik výjezdů a sjezdů, z nichž jeden byl opravdu „na srdce“. Hóóódně příkrý kopec dolů mezi stromy. Zvláště ve druhém kole, kdy už bláto teklo proudem, to bylo jak na saních.
 
 
#416 Milan Macháček a #407 Tomáš Macháček na startu
 
Počasí nám tentokrát opravdu přálo. Při páteční přejímce se přihnala průtrž mračen a trochu nám trať pokropila. Přes noc nepršelo, ale ráno těsně před startem (startovalo se od devíti hodin) začalo pršet. A téměř nepřestalo celý den. Zažili jsme snad všechny druhy deště, od jemného mrholení po vydatný liják. Co v prvním kole nečinilo větší problém přejet, zdolat ve druhém kole již nebylo tak jednoduché. Na polích se vyjížděly koleje, ve kterých stála voda. Již se nejednalo o strniště, ale o velice dobrý základ pro pěstování rýže. Nezbývalo, než držet plný plyn, jinak se motorka hltila a nechtěla jet. S přihlédnutím k počasí a měnícím se podmínkám na trati byli pořadatelé nuceni zkrátit soutěž. Třetí kolo bylo zrušeno, což jistě většina účastníků přivítala.
 
AK Krakonoš Jilemnice v této sezoně reprezentují v soutěžích pouze bratři Macháčkovi. Ani tentokrát tomu nebylo jinak. Vzhledem k průběžným výsledkům startovali oba spolu v minutě a i po trati většinou jeli spolu. V prvním kole nebyl problém a do časových kontrol si najížděli necelých deset minut. Ve druhém kole to již klouzalo o poznání více, ale i tak do první časovky si přivezli opět cca. deset minut k dobru. Druhá časovka ale přinesla zkázu. Nejprve odpadl Tomáš, který byl nucen vzdát kvůli problému s brzdami. Zadní destičky sjel úplně na plech (ač před startem byly skoro nové) a přední brzda odmítala také poslušnost. Milan nakonec dojel, ale se značným sebezapřením. Na posledním testu měl nepříjemný pád, vrazil si řidítka do krajiny břišní a chvíli nemohl pokračovat. Podle vlastních slov strávil asi dvacet minut sezením u trati než byl schopný znovu nasednout na motocykl. Bohužel oněch dvacet minut se mu počítalo dvakrát k času. Jednou jako výsledek měřeného testu a podruhé jako penalizace za pozdní příjezd do časové kontroly. I tak ale byl jedním z dvaceti jezdců ve třídě, kteří soutěž dokončili. Úmrtnost byla veliká. Milan nakonec z bláta vydoloval dva body za 19. příčku.
 
V celkovém pořadí Milan klesl o jednu příčku, je tedy pátý, Tomáš zůstal na šestém místě.
 
          Další pokračování seriálu doznalo změn. Sprint ve Mšeně se neuskuteční a místo něho se pojede soutěž v Uhlířských Janovicích. Stane se tak o víkendu 26. – 27. září.
-tm-
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32