Poslední tankování 2014

POSLEDNÍ TANKOVÁNÍ, 25. 10. 2014

 

   Již potřetí uspořádal AK Krakonoš Jilemnice pro své členy poslední „závod“ sezony. Spíš jde o takové setkání a stmelení kolektivu než o vrcholné závodění. V minulých letech se ho dokonce aktivně účastnili nejen závodníci, ale i jejich rodiče a další nepostradatelní členové týmu. Letos to bylo pouze o závodnících.

  Tradičně se k poslednímu tankování scházíme na trati ve Valteřicích. Soutěží se o „putovní“ Krakonošův pohár, na jehož podstavci již jsou uvedena jména minulých vítězů. V roce 2012 to byli Mirek Škaloud s Tomášem Kubátem a o rok později Jarda Křapka s Oldou Novotným. Ano, jezdí se ve dvojicích. A jak se dvojice tvoří? Jednoduše, losujeme. V minulých ročnících jsme měli dvě osudí, jedno s rychlíky a druhé s těmi pomalejšími jezdci nebo „nejezdci“. Letos by bylo ale težké startovní pole rozdělit a tak bylo osudí jen jedno. Celkem se našlo 14 odvážných, ze kterých logicky vzniklo 7 dvojic. Losování se vyhnuli Michal a Radim Kavovi a dále Adam Erlebach s Tadeášem Danihelkou. Tyto dvojice byly, vzhledem k nepojízdnosti motocyklu jednoho ze členů, předem dány. Ostatní museli do čepice a Zuzka Hanušová s Bárou Kučerovou se postaraly o losování.


Zázemí posledního tankování

   Mezitím již jezdci trénovali a zahřívali nejen motocykly ale i sebe na provozní teplotu. Byla totiž pořádná zima. Slunce schované za mraky, takový pošmourný podzimní den. Trať byla po četných deštích z průběhu týdne řádně rozbahněná a při tréninku se alespoň trochu vyházela jedna stopa.

   Pravidla závodu jsou pokaždé stejná a současně vždycky jiná. Letos jsme se dohodli na časovém limitu jedné hodiny a maximální počet kol, po kterém musí jezdec střídat, byl stanoven na tři. Na startu se vždy podílejí oba z dvojice. Pro tento rok byl startovní proces nastaven takto: první jezdec byl připraven na zhasnutém motocyklu na startovní čáře a druhý na pokyn startéra vyběhl kopeček a předal štafetu. Až pak mohl první jezdec nastartovat a vyrazit.


Skupinové foto před startem

  Průběh závodu odpovídal hlavnímu smyslu akce a byl pohodový. Jasně, bez soubojů nebo pádů se to neobešlo. Ale vždy bez následků. Smolaři se stali bratři Kavovi, které postihl defekt zadní pneumatiky. A jak již bylo řečeno, jeli na jednom motocyklu a proto skončili daleko dříve, než se mával konec. Zadní gumu prorazil i Michal Hanuš, ale ten měl možnost pokračovat na motocyklu parťáka Vaška Bíny. Nejvíce kol odjeli a vítězství pro sebe zaslouženě získali Mirek Škaloud s Matějem Hanušem. Míra si tedy již podruhé „potěžkal“ Krakonošův pohár. To Matěj se, po roční pauze vynucené zraněními, snad konečně vrací na závodní tratě. A už teď se těšíme, že nám v příští sezoně ukáže, co v něm je!


Polovina vítězné dvojice - Matěj Hanuš

   Nesmíme zapomenout ani na časomíru. O tu se postarala děvčata z klubu. Konkrétně Máca Slavíková, Jana Macháčková, Marta Kavová a Renata Mejsnarová. Poctivě zapisovaly po celou hodinu průjezdy jednotlivých jezdců. Nakonec každá zvlášť vypočetla pořadí. Pak daly hlavy dohromady a zveřejnily konečné výsledky Posledního tankování 2014. Samozřejmě jim za to patří velké poděkování. Neboť stát v takové zimě s deskami a tužkou v rukou, to jim nikdo nezáviděl.


Dohled poctivé "časoměřičky"

   Samozřejmostí bylo i občerstvení. A tak všichni zúčastnění mohli popít piva, svařáku, či nealka, co hrdlo ráčilo. Od časného dopoledne navíc hořel oheň v grilu. Kdykoli tak bylo možné sáhnout po klobáse či cigáru, jak kdo měl chuť.

  Akce se vydařila a to ještě zdaleka nebyl konec dne. Pokračovalo se v sokolovně ve Štěpanicích. Zde se od sedmi večer konalo promítání dokumentu z letošního Memoriálu Oldy Nývlta. Ani zde to nemělo chybu a rozhodně se jednalo o důstojné zakončení sezony 2014.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32