Sedlčany 2009

SEDLČANY, 16. – 17. 5. 2009
 
 
        V pořadí třetí podnik Mistrovství a Přeboru ČR v závodech cross country se konal v Sedlčanech o víkendu 16. – 17. května.
 
        Jezdce, doprovody i diváky přivítal známý areál Sedlčanská kotlina. Pořadatel využil zdejší autokrosovou trať, doplnil ji o několik sjezdů, výjezdů a lesních pasáží. Jezdci absolvovali jeden okruh za zhruba 10 minut. Zdejší trať patří k těm rychlejším, obtížných míst bylo jako šafránu. Mimo jezdce na sólo motocyklech zde startovaly i čtyřkolky.
 
        Počasí se během víkendu poměrně vyřádilo. V sobotu nad ránem začalo docela vydatně pršet. A nepřestalo téměř celé dopoledne. První startovali jezdci Přeboru ČR a déšť je provázel po celou dobu závodu. Pořadatelé vypustili v průběhu jízdy jedinou technickou pasáž, kde docházelo k ucpání tratě a dlouho se čekalo. Přeboráci měli vypsán závod na 90 minut. Po přeboru následovali čtyřkolkáři (jeli 60 minut), které následně vystřídali jezdci mistrovství (závod na 120 minut). Poslední přišli na řadu jezdci s licencemi C (opět jednotlivci nebo družstva, podle uvážení jezdce), kteří měli rovněž vyměřen čas na 120 minut. V neděli se pořadí startů prostřídalo. Začali „céčkaři“, následovaní přeborem, mistrovstvím a čtyřkolkami.
Již v průběhu sobotního dopoledne přestávalo pršet, ke konci posledního závodu dne se již začínalo prášit. Po celou neděli se do sedlčanské kotliny opíralo slunce, které trať dokonale vysušilo a pro jezdce připravilo prašné prostředí.
 
        Sobotní den tedy zahájili jezdci přeboru. AK Krakonoš reprezentoval ve třídě E1 Milan Kottek. Milan se po celou dobu potýkal s technickými problémy. Z jeho Suzuki unikal benzín a motor nejel, jak by měl. Přesto se Milan nevzdal a dokončil závod na 22. místě. Ve třídě E2 dopadl nejlépe Mirek Škaloud. Opět vybojoval bednu, dojel třetí. Milan Macháček sice skvěle odstartoval, ale pozici na čele neudržel. Nakonec z toho bylo 10. místo. Tomáš Macháček se po poměrně dobrém startu dostal do první desítky, ale nevydržel nasazené tempo a dokončil na 14. místě. Další naši jezdci startovali v poslední rozjížďce dne. Želízkem v ohni mezi jezdci s licencemi C je pro AK Krakonoš Adam Erlebach. Ani tentokrát nezklamal. Po startu se propracoval na chvíli do vedení, které bohužel neudržel. Nakonec vybojoval 4. příčku. Naši mladíci popíjeli z kalichu hořkosti. Lukáš Kučera skvěle zvládl startovní manévr a chvíli vodil celé startovní pole. Bohužel doplatil na rozhodnutí pořadatele vypustit již během prvního kola ucpanou část tratě. Lukáš najel do technické pasáže a pořadatel více než polovinu startovního pole pustil zkrácenou cestou. Než Lukáš projel celý úsek, ocitl se hluboko v poli startujících. Ale nezlomilo ho to a bojoval. Bylo z toho 14. místo. Matěj Hanuš měl problémy s řadící pákou. Téměř celé kolo jel pouze na jednu rychlost a následnou výměnou řadičky ztratil několik kol. Výsledkem je 25. místo. Honza Nosek měl na trati „potyčku“ s pařezem, o který si ohnul páku zadní brzdy. Při následném rovnání v depu páka praskla. Než chlapi sehnali novou páku a vyměnili ji, zabralo hodně času. Ale Honza nakonec závod dokončil na 33. místě. Posledním reprezentantem AK Krakonoš v této jízdě byl Michal Kava. I on odvedl slušný výkon a dokončil na 27. příčce.
 
        V neděli byli první na řadě jezdci s licencemi C. Opět nejlepší z našich byl Adam Erlebach. Po pro mně neznámé manipulaci s výsledky mu bylo upřeno vítězství a musel se spokojit s druhým místem a prémií za nejrychlejší kolo. Mezi mladíky se rozhořela nelítostná bitva. Nejlépe dopadla pro Honzu Noska. Dojel jedenáctý, těsně následovaný Lukášem Kučerou. Matěj Hanuš dokončil na 15. místě. Michal Kava opět předvedl slušnou jízdu a skončil těsně za dvacítkou, byl 21. Hned po „céčkách“ startoval přebor. Milan Kottek zvládl opravit svůj stroj a po výborném výkonu vybojoval 7. příčku. Mirek Škaloud byl opět skvělý a dojel na 2. místě. A to měl v průběhu závodu nepříjemný pád, kdy si mimo jiné pohmoždil zápěstí. Zatnul ale zuby a „drtil“ až do cíle. Milan Macháček měl opět výtečný start. Povedl se mu tzv. holeshot (být první v první zatáčce). V průběhu závodu se stále pohyboval vpředu, ale po pádu si poranil ruku a protože do cíle ještě nějaké to kolo zbývalo a příští víkend jsou další závody, nechtěl riskovat a odstoupil. I tak ale byl klasifikován na 20. místě. Tomáš Macháček si vybral smůlu hned na startu. Po příjezdu na místo startu již nenatočil svoji TM-ku. Místo aby se rval na trati, odtlačil svůj stroj mimo. Opravou ztratil přesně jedno kolo. Přesto se vydal na trať a po slušném výkonu se stihl propracovat na 17. místo. Ve třídě E3 po sobotním odstoupení o sobě dal vědět Petr Petříček. Jen těsně mu unikla bedna, dokončil čtvrtý.
 
        Hned následující víkend, tedy 23. a 24. května, se jede další díl seriálu. Tentokráte jezdce přivítají Radvanice u Trutnova.
-tm-
 
Milan Macháček při nájezdu do první zatáčky
 
 
Adam Erlebach ve sjezdu
 
 
Tomáš Macháček při sobotním závodě
aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44