Sklenařice 2010

SKLENAŘICE, 23. 10. 2010

         Sobota 23. října udělala tečku za letošním seriálem MG SPORT UFO KTM ENDURO CC. Poslední kapitola byla napsána ve Sklenařicích, kde celé sportovní klání připravil Motoklub Vysoké nad Jizerou.

         Ve sklenařicích se závodilo již vloni, kdy zde Vysočáci pořádali dvojice. A už tenkrát se jednalo o kvalitní závody a nejinak tomu bylo letos pod křídly seriálu. Trať vycházela z loňské a byla trochu prodloužena. Pořadatelé na jezdce připravili skutečnou plejádu přírodních překážek. Loňská bláta doplnil pěkný výjezd, který byl postupem času víc a víc plný kořenů a některé jezdce dokázal pořádně potrápit. V Žantově koleni byl nádherný sjezd od silnice, který asi nejednoho překvapil svou prudkostí. Dále se jezdilo po pastvinách, po lesních cestách atd. Pro diváky, kteří sledovali závody z depa nebo ze startovní rovinky, připravili pořadatelé zpestření v podobě z hlíny vytvořeného dvojáku. V dopoledním závodě bylo potřeba jej skákat, kdo zkoušel projet, narazil na nepříjemnosti. V odpoledním závodě již byl rozhrábnutý, takže ani přejezd nečinil veliké potíže. Celkem se jedno kolo jezdilo necelých patnáct minut.

         Nutno říci, že se pořadatelé trefili do krásného počasí. Ráno bylo sice namrzlo, ale sluníčko začalo námrazu rozpouštět a nejen závodníky pěkně rozehřívat. V podstatě celý den byl jak vymalovaný. Jet se i v neděli, kdy poprchávalo, byla by asi některá místa dost obtížná.

Kája Šrytr

         Jako první se na trať vydali ti nejmenší. AK Krakonoš měl zástupce pouze mezi pětašedesátkami, kterým byl Kája Šrytr. Kája se v obou rozjížďkách pohyboval okolo poloviny startovního pole. Po součtu výsledků z toho bylo páté místo. V celkovém hodnocení mu o jediný bodík uniklo pódiové umístění. Takhle na něho zbyla ona nepopulární bramborová medaile. Celkově sedmý letos skončil Tadeáš Danihelka, který ve Sklenařicích nestartoval.

         Krátce před jedenáctou byl odstartován první závod dospělých. Na startu se do jednotlivých vln seřadili jezdci Licencí A a B, Veteráni a pětaosmdesátky. Zde hájili naše barvy Mirek Škaloud a Milan a Tomáš Macháčkovi v licencích B a Jirka Salač mezi veterány. Nejlepšího výsledku nakonec dosáhl Jirka Salač, který dojel na pěkném šestém místě. Protože ale několik závodů vynechal, nemohl pomýšlet na postavení v popředí celkového pořadí. Nakonec po součtu všech bodů to vystačilo na jedenácté místo. V „béčkách“ nakonec dokončil pouze Milan Macháček. Milan si zvykal na nový stroj o vyšším objemu, který poprvé vytáhl na závodní klání. Nakonec se se změnou kubatury vypořádal poměrně dobře. Škoda zaváhání na konci závodu, kdy zbytečnou zastávkou v depu ztratil dvě pozice. Takhle z toho bylo jedenácté místo. V celkovém hodnocení z toho je dělená šestnáctá pozice. Dělí se o ni s bratrem Tomášem, který ve Sklenařicích po nezaviněné kolizi s jezdcem na pětaosmdesátce nedokončil. Rovněž již jistý celkový vítěz této kategorie Mirek Škaloud cíl neviděl. Krátce před koncem závodu měl kolizi se stromem a poraněná noha mu neumožnila dojet do cíle.

Jirka Salač

         V odpoledním závodě startovali jezdci hobby kategorií E1, E2 a E3. V E1 jsme měli průběžně první tři místa. Ve Sklenařicích svedli boj o první místo David Maleček a Josef Novotka. Nakonec byl úspěšnější prvně jmenovaný, čímž se v celkovém hodnocení vyhoupl na třetí příčku před našeho Lukáše Kučeru. Lukáš se snažil sekundovat vedoucímu duu a z jezdců v krakonošově rudých dresech byl nejlepší. Třetím místem si zajistil pódium. Na čtvrtém místě dojel Honza Nosek, kterému toto bohatě stačilo k celkovému prvenství. Šestým místem v závodě si zkušeně pohlídal celkově druhou příčku Milan Kottek. Po delší době, vyplněné problémy s technikou, se v závodě představil i Matěj Hanuš. Ale ani tentokrát mu nebylo přáno. Po problémech s řadičkou byl nucen odstoupit. Do celkových výsledků se mu tedy započítávají pouze body z prvního klání v Košťálově a to mu stačilo na osmnáctou pozici.

Honza Nosek

         V kategorii E2 se o celkové prvenství pral Adam Erlebach. Bohužel jeho snaha dostala trhliny již na startu. Adamovi nechytla jeho Kawa a proto odjížděl ze startovní čáry jako jeden z posledních. I dalšího našeho borce v této kategorii Michala Kavu zradila jeho parádní disciplína, tedy start. Michal odjížděl jen kousíček před Adamem. A i když se oba snažili a stahovali ztrátu, moc radosti nám to nepřineslo. Michal dokončil po potížích v závěru na osmnáctém místě a Adam dotáhl svoji snahu až na šestou pozici. Ale i to bylo málo. Michal Buriánek zvítězil, čímž dotáhl svou stíhací jízdu šampionátem až k celkovému vítězství. O zpropadené dva body na druhém místě dokončil letošní sezonu Adam. Michal dokázal bodovat v každém závodě a zaslouženě mu patří patnáctá příčka v nejobsazenější kategorii seriálu.        

         MG SPORT UFO KTM ENDURO CC je tedy pro letošek minulostí. Celkově zněla z úst zúčastněných většinou chvála. Pro AK Krakonoš Jilemnice byl jistě také velmi podařený. Dvě celková prvenství, další dvě pódiová umístění a dvě smolná čtvrtá místa jsou skvělou vizitkou. A k tomu ještě druhé místo v neoficiální soutěži týmů za Bozkovem a před Vysokým. Gratuluji a děkuji všem, kteří se na tomto krásném výsledku podíleli.

         Doufejme, že se podaří i příští rok zorganizovat tento seriál, což by byl již třetí ročník. Rádi bychom i my v Jilemnici přispěli jedním podnikem a samozřejmě bojovnými výkony našich jezdců!

-tm-

 

Komentáře

29.10.2010
• TM  |  29.10.2010 09:03:24  |  IP: 194.228.---.---
Díky za pochvalu. Neboj Jirko, určitě to oslavíme. Nejdřív bych udělal schůzi, kde bychom probrali závody v Jilemnici i po finanční stránce a samozřejmě domluvíme nějakou "menší" pijatiku

27.10.2010
• J.salač  |  27.10.2010 18:19:56  |  IP: 89.190.---.---
diky Tome za pěkné reportáže.Dá se říct docela slušně povedená sesezona. Asi bychom to meli trochu oslavit.Jirka
• J.salač  |  27.10.2010 18:18:20  |  IP: 89.190.---.---
diky Tome za pěkné reportáže.Dá se říct docela slušně povedená sesezona. Asi bychom to meli trochu oslavit.Jirka
Nový vzkaz
nick  
text
 
 
581-7pět  =  
Vyplňte kontrolu proti SPAMu.
aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44