Šumperk 2013

Šumperk, 20. - 21. 7. 2013

 

   Třetím podnikem pokračovalo MČR enduro pod hlavičkou CAMS v Hrabenově u Šumperka. Sešli se zde jak jezdci tří výkonnostních tříd MČR, tak jezdci hobby.

   V dresu AK Krakonoš se představili dva jezdci. V MČR I třídy Enduro 3 to byl Jaroslav Křapka a ve třídě hobby to byl Milan Macháček.

   Trať tvořil 57km dlouhý okruh, který se jel tentokrát opačně než v předchozích letech. Trať vedla většinou po lese a jednalo se o opravdové enduro. Bohužel sucho dnů minulých způsobilo, že se poměrně dost prášilo. Pro závodníky byly připraveny dva testy, klasicky enduro a cross test. Cross byl ozvláštněn několika umělými překážkami v podobě klád, pneumatik, dřevěných lavic apod. V podstatě se test jel na tréninkové trati místního enduro klubu. Enduro test byl na stejném místě, jak je již několik let zvykem, jen s tím rozdílem, že se i tady se jelo v opačném směru.


Jarda Křapka

   Již páteční přejímka ukázala důslednost CAMS. Každý motocykl, který se chtěl podívat v sobotu na trať, musel svítit (vč. brzdového světla), musel mít funkční tachometr a klakson. Zejména poslední bod způsobil, že v celém Šumperku byly o víkendu vyprodány veškeré houkačky a zvonky na jízdní kola cheeky. Poněkud zvláštní je, že i jezdci kategorie hobby (běžně zvavé též bezlicenční) museli mít licenci.


Milan Macháček

   V sobotu se startovalo od 9:00. Jezdci MČR I a MČR II měli před sebou čtyři okruhy, MČR III tři okruhy a Hobby potom okruhy dva. V neděli se startovalo opět v 9:00 a jezdcům všech kategorií, mimo Hobby, jeden okruh ubyl.

   Jarda po celý víkend tvrdě soupeřil s mnohonásobným mistrem ČR i Evropy Zdeňkem Gottvaldem. Bohužel se mu ho v konečném účtování nepodařilo ani jeden den předstihnout a tak v sobotu dojel druhý o necelých 18 sekund a  v neděli o 15,5 vteřiny. Naprosto stejných výsledků dosáhl i Milan, který v sobotu na vítězství ztratil 6 a v neděli 19 sekund.


Jarda Křapka s pohárem za druhé místo

   O dojmy a hodnocení soutěže jsem poprosil Milana:

„Pořadatelsky byla celá soutěž velmi dobře zvládnuta. Okruh byl krásný a tomu odpovídaly i testy. Sám za sebe jsem byl trochu překvapen vysokým startovným kategorie Hobby, která jela pouhé dva okruhy jak v sobotu, tak v neděli. Co se týče mého výkonu, ten byl hodně ovlivněn předjížděním pomalejších jezdců. Startoval jsem téměř na konci kategorie Hobby a na vložkách jsem pravidelně předjížděl tři až čtyři jezdce. Soutěž jsem bral i jako zátěžovou zkoušku pro moje záda. Potřeboval jsem zjistit, jak budou reagovat na delší zátěž na motorce. Bohužel to není moc dobré a proto jsem se rozhodl, že nebudu startovat v Uhlířských Janovicích, na které jsem se celý rok těšil.“

   Další podnik MČR enduro CAMS se měl konat v Opařanech. Bohužel vydatné deště a následné povodně z přelomu května a června natolik zatížily danou lokalitu, že pořadatel byl nucen podnik zrušit. Jezdci se tedy sejdou už pouze jednou a to v Šiklově Mlýně 26. – 27. října.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32