Uhlířské Janovice 2012

Uhlířské Janovice, 13. – 14. 10. 2012

 

         Poslední díl letošního seriálu Mezinárodního mistrovství a přeboru ČR pod záštitou Autoklubu ČR se konal v Uhlířských Janovicích. Součástí vyvrcholení seriálu jednotlivců byla i soutěž tříčlenných družstev.

         V Janovicích připravují na příští rok podnik Mistrovství Evropy a letošní ročník pojali jako generálku. Připravili opravdu těžkou trať okořeněnou několika strmými výjezdy. Celkem měřily přejezdy něco okolo 50km. O obtížnosti svědčí to, že na absolvování jednoho okruhu měli jezdci bez cca. patnácti minut celé dvě hodiny. V každém kole byly dva testy. Nejprve jezdci jeli cross test. Ten byl namotán na loukách s využitím několika meziček. V sobotu v prvním kole ještě na mokré trati ho jezdci absolvovali za cca. 10 minut, v neděli na suché trati s vyjetými kolejemi ho ti nejlepší stlačili pod 8 minut. Hned z crossu se jelo na enduro test. Ten byl kratší, jezdil se okolo pěti minut. První část byla v lese, pak následovala opět motanice po loukách.


Matěj Hanuš vyzvedává motocykl z uzavřeného parkoviště

 

         Počasí si se všemi trochu zahrávalo. V pátek odpoledne začalo pršet a přestalo až v sobotu nad ránem. Nejen jezdci byli zvědaví, jak se déšť podepsal na trati. Naštěstí se očekávání mnohých nenaplnilo a pořadatelé nemuseli sáhnout k rušení těch nejobtížnějších úseků.

         AK Krakonoš Jilemnice měl na startu celkem šest jezdců, všechny v přeboru ČR. Do soutěže družstev jsme postavili dva celky. Ten první tvořil Matěj Hanuš (Enduro 1), Honza Nosek (E2) a Honza Balaš (E3). Druhý reprezentoval Vašek Bína (E2), Milan Macháček (E3) a hostující Jindra Křístek (E3). Šestým naším členem na startu byl Jirka Salač. Ten se po mnoha letech opět postavil na start soutěže, tentokrát v kategorii Veterán 2 (jezdci nad 50 let), a ukázal, že soutěže rozhodně nezapomněl jezdit!


Jirka Salač odjíždí ze startu

 

         První den našim vycházel velmi dobře. Hned po průjezdu prvního kola se naše první družstvo usadilo na čele, druhé družstvo se pohybovalo také ještě na medailových pozicích a Jirka Salač se zapojil do hry o vítězství. Ve druhém kole však již na cross test nedorazil Milan Macháček. Po čase přijel Aleš Vondrák, který nám sdělil, že Milan měl pád kousek za ČK1, že má něco s ramenem a že nemůže dál pokračovat. Po čase Milan našel pomocnou ruku, vydolovali motorku ze špatně přístupného terénu a vrátil se do časové kontroly. Byl vyřazen ze hry a jeho odstoupení znamenalo konec i pro celé družstvo. Za nedojetí každý den se totiž připisují dvě hodiny k času. Naštěstí to byla poslední „jobovka“ prvního dne a dál již vše běželo jako na drátkách. Matěj vyhrál E1, Honza N. E2 a Honza B. E3. Vašek skončil o pár vteřinek čtvrtý. Jirka ještě po druhém průjezdu vedl, ale ve třetím kole se vzepjal k výborným výkonům několikanásobný účastník rallye Dakar Oldřich Bražina. Jirka mu nakonec o cca. 20 vteřin podlehl a skončil tak tedy druhý. V součtu vedlo naše první družstvo o více než 5 minut.


Honza Balaš na cross testu

 

         V neděli se vše z větší části opakovalo. Matěj i oba Honzové opět ovládli svoje třídy. V soutěži družstev tedy jasně a naprosto zaslouženě zvítězili! AK Krakonoš tedy získal Pohár družstev přeboru ČR pro rok 2012! Vašek Bína tak moc chtěl smáznout těch několik vteřin ztráty na stupně vítězů, že tahal jako zběsilý. Nakonec nejen že vybojoval stupně, ale dokonce skončil druhý! To Jirka zažil zklamání. Moc chtěl vyhrát, ale nevyšlo to. Na vítězného Itala Victoria Levagiho by to asi nestačilo, ale obhajoba stříbra byla více než reálná. Jenže Jirka píchnul kousek před ČK2 zadní pneumatiku. Do časovky si najel asi 10 minut, což by za normálních okolností bohatě stačilo na výměnu duše. Jenže tuto časovou kontrolu jsme neměli pod palcem. Měli jsme tam kolegy z jiných týmů, pro které jsme zajišťovali na oplátku jednu časovku my. Jenže Jirkovi neposkytli náhradní duši (žádnou neměli). O ochotě nějakou duši zajistit od jiných týmů si mohl nechat jen zdát. Nakonec po dlouhém čekání a shánění se dočkal alespoň sady lepení. Opravil duši a vyrazil dál. Jenže ho to stálo 2 minuty penalizace a to ho vyřadilo ze hry o stupně vítězů. Nakonec dokončil čtvrtý.


Družstvo AK Krakonoš na nejvyšším stupni

 

         AK Krakonoš zde získal mimo ocenění v soutěži družstev i skvělé výsledky v celkovém hodnocení seriálu jednotlivců. Matěj a Honza N. se stali přeborníky republiky! Na druhém místě v E3 je Milan Macháček, po čtvrtých místech mají Vašek a Honza B. V mistrovství republiky nás zastupoval Lukáš Kučera, který v Janovicích kvůli zranění nestartoval. Škoda, kdyby jel, mohl být celkově šestý, takhle z toho je deváté místo.

         V každém případě toto byl velmi úspěšný rok pro náš tým a soutěž v Janovicích to jen potvrdila.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32