Uhlířské Janovice 2013

UHLÍŘSKÉ JANOVICE, 24. – 25. 8. 2013
 

   Po „hluchých“ letech o víkendu 24. a 25. srpna opět zavítal do České republiky vrcholný podnik motocyklových soutěží enduro. Jednalo se o Mistrovství Evropy a největší zásluhu na jeho pořádání má Jiří Pošík se svým Enduroklubem Uhlířské Janovice.

   V letošním evropském seriálu se po úvodu v Itálii a pokračování ve Francii jednalo o jeho třetí zastavení. Finále obstará třídenní podnik v Portugalsku. Mimo ME se v Janovicích soutěžilo i o body do Mezinárodního mistrovství ČR. Jezdci přeboru měli smůlu, pro ně podnik vypsán nebyl. Kdo ovšem chtěl, mohl získat mezinárodní licenci a porovnat své umění s evropskou špičkou.


Jeden z nejrychlejších mužů soutěže - Ital Maurizio Micheluz

   Při stavbě trati pořadatelé využili to nejlepší, co mají k dispozici a kde se v minulých letech jezdila republika. Jen oproti letům minulým přidali jednu rychlostku navíc. To znamená, že na každého startujícího čekal okruh délky 60km a v něm dva cross testy a jeden enduro test. Každý okruh jezdci absolvovali třikrát jak v sobotu, tak v neděli. Hned po startu trať zavedla soutěžáky k obci Stará Huť, kde se nacházelo několik obtížných výjezdů a sjezdů. Toto velmi atraktivní místo po oba soutěžní dny obsypáno diváky. Na přejezdech samozřejmě nemohly chybět kameny, kořeny, bláto, …, zkrátka všechno, co dělá enduro endurem.


Lukáš Kučera

   Z testů se jel nejprve enduro test v Kácově. Ti nejrychlejší ho jezdili okolo čtyř a půl minuty. Byl tvořen rychlými pasážemi na loukách, techničtějšími úseky v přilehlých remízcích a vrcholem měl být průjezd narovnanými velkými kameny. To však pořadatelé museli na žádost (a pod hrozbou vysoké pokuty) vlastníka kamenů vypustit. Kameny jsou bohužel určeny jako okrasa na budoucí golfové hřiště a vlastník si na poslední chvíli rozmyslel jejich zapůjčení.

   Ke konci celého okruhu pak v krátkém sledu za sebou následovaly oba cross testy. První byl u obce Zderadiny, druhý u Koblaska. Oba se jely na louce, chvilku rovné, pak odkloněné na jednu či druhou stranu. Nechyběly ani mezičky a zvláště na prvním testu kousek před cílem na jedné z nich jezdci předváděli své letecké schopnosti. Časy na prvním testu stlačili ti nejlepší na něco málo přes osm a půl minuty (na české poměry hodně dlouhý test), druhý test byl o poznání kratší a jezdil se cca. tři a půl minuty.

Honza Balaš

   Zatímco v sobotu bylo po celý den slunečné počasí, v neděli se po poledni spustil déšť. Na trati se pak téměř přestalo prášit, ale bláto se již nestihlo udělat. Bohužel pršelo i na vyhlášení těch nejlepších za celý víkend.

   Startovalo se po oba dny od devíti hodin. Na trať se jezdci vydávali po třídách v pořadí Junior E1, Junior do 20 let, Junior E2/E3, Senior E1, Senior E2, Senior E3, Veterán, Women a nakonec MMČR E1, E2 a E3. A protože Československo v historii soutěží něco znamená, svěřili pořadatelé národní vlajku do rukou několika celebrit veleúspěšné historie. Jednotlivé trojice jezdců tak startoval pan Křivka, František Mrázek, Jaroslav Fojtík a Zdeněk Češpiva.

Vašek Bína

   Autoklub Krakonoš Jilemnice měl na startu své favority. V ME to byli Honza Balaš a Lukáš Kučera ve třídě Junior E2/E3. Honza se v sobotu trápil se zadní brzdou. Nejprve se mu speklo těsnění tlakové hadice u třmenu a pak v závěru toho dlouhého testu uvařil brzdovou kapalinu. Musel se tak tedy předvést i jako zručný mechanik. Vše nakonec zvládl a připsal si řádnou porci evropských bodů. V sobotu to bylo za šesté a v neděli za osmé místo. V průběžném pořadí mu patří šestá pozice. Lukáš se chtěl na domácí půdě hodně předvést. A víte, jak to chodí. Čím víc člověk chce, tím méně to jde. Lukáš upadl hned na prvním testu, padla na něho "deka" a ne a ne se jí zbavit. Protože se ale nikdy nevzdává, dobojoval až do cíle. Výsledkem bylo dvaadvacáté místo. V neděli se Lukáš hned na prvním testu dokázal zlepšit o deset sekund a to byla ta vzpruha, kterou potřeboval. Druhý den se mu podařil daleko lépe a v cíli spatřil osmnáctou příčku. V pořadí jezdců bodujících do MMČR to pak znamenalo třetí a druhé místo pro Honzu a deváté a osmé pro Lukáše (oba ve třídě E3).


Matěj Hanuš

   Třetím a posledním jezdcem v ME byl Vašek Bína. Protože Véna jezdí letos přebor, nemohl zažádat o republikovou licenci. Jenže nejet vyhlášenou soutěž v Janovicích bylo pro něho nemyslitelné. Pořídil tedy licenci mezinárodní a na startovní rampu se postavil coby účastník třídy Senior E2. Nutno říci, že Vašek soutěží žil a neskutečně si ji užíval. Bohužel při jednom pádu v sobotu na enduro testu si dle svých vlastních slov „na chvilku vypnul mozek“ a navíc si obnovil zranění ramene. Ale je srdcař a ti vždy dojedou. Vašek si při premiéře v evropském šampionátu dojel pro 25. příčku v sobotu a 24. v neděli. Do MMČR se nezapočítával.

   Samostatně v MMČR startovali ještě další dva jezdci v červeném. V E1 pravidelný účastník Matěj Hanuš a v E3 Jarda Křapka. I oni se snažili a tahali, seč mohli. Matěj má v E1 hodně tvrdý chlebíček, neboť většina mladých nadějí českého endura startuje právě v jeho třídě. Matěj se po oba dny pohyboval na hraně první desítky. V sobotu se ještě do TOP TEN nedostal, když skončil jedenáctý, ale zlepšeným výkonem v neděli postoupil na devátou příčku. Jarda měl v E3, mimo soukmenovců z AK Krakonoš, za soupeře i v současnosti nejlepšího českého enduráka Radka Tomana, Janovice si nenechal ujít ani Zdeněk Gottvald atd. Nicméně Jarda rovněž bojoval na hraně svých možností a v cíli mu to vyneslo velice solidní umístění na šesté pozici v sobotu a na sedmé druhý den.


Jarda Křapka

   Pořadatelům patří velký dík za to, že dokázali vrátit vrcholný podnik s vrcholovými soutěžáky k nám do republiky. I za způsob, jakým celou soutěž pojali. Počínaje výše zmíněnou řadou osobností v pozici startérů a konče třeba moderováním nejdelšího cross testu dvěma profesionálními speakery. Nutno říci, že ti si nemohli nepovšimnout tlupy fanoušků v červených klubových tričkách a tak to několikrát vypadalo, že jsou snad placeni Autoklubem Krakonoš cool.

   Jak bylo již řečeno, finále ME se odehraje v Portugalsku, konkrétně v Ourému, a stane se tak 18. – 20. října. I MMČR čeká již pouze jeden podnik a to soutěž ve Mšeně o víkendu 7. – 8. září.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32