Vysoké nad Jizerou 2014

VYSOKÉ NAD JIZEROU, 20. 9. 2014

 

  O finálový podnik letošního seriálu KTM ECC se postarali pořadatelé z Motoklubu Vysoké. Ano, původně se měl jet ještě jeden podnik v Příkrém, který byl pro problémy s pozemky zrušen, a později se spekulovalo o zařazení náhradního podniku. Nic z toho se však nepodařilo a tak Vysočáci napsali pomyslnou tečku, co se tedy alespoň závodů jako takových týče. Pro zdejší pořadatele se totiž v rámci seriálu dostane ještě jedné pocty a to uspořádat závěrečné vyhodnocení seriálu s předáním pohárů za celkové umístění.

   Vraťme se ale k sobotě 20. září. Jak je již zvykem, ve Vysokém se závodí jen jeden den a ani letos tomu nebylo jinak. Co se naopak změnilo, bylo umístění závodů. Pořadatelé po Sklenařicích a dvou ročnících ve Vysokém směrem na Stanový a Starou Ves našli již třetí lokalitu pro závody. Ne že by s umístěním předchozích ročníků panovala nespokojenost, ale osevní plán je nemilosrdný a tak muselo přijít stěhování. Ovšem před profilem nové trati je nutno smeknout. Jednalo se o opravdové enduro. Nad motanicemi po strništích převládaly přírodní úseky po lese, nechyběly dva sjezdy (jeden prudší a jeden mírnější) a stejně tak dva výjezdy (jeden kratší a jeden delší). Bažinky byly ve třech místech trati, kdy zvláště ta první se stala neprůjezdnou již během prvního kola prvního závodu. Po zbytek dne se tak jezdilo jejím rozšířením směrem vpravo. Hned za ní pak byl další „oříšek“. Jednalo se o sjezd do potůčku a hned výjezd na mezičku. Tento úsek nadělal hodně problémů a, protože jej nebylo jak objet, tak si zde „traťáci“ řádně mákli. Tradicí vysockých jsou uměle vytvořené překážky. Na klády a pneumatiky ale zapomeňte, tady mají bagr! Tak hned u depa byl navršen jeden „skok“, na který navazovala jáma (nechalo se normálně přejet a projet) pak následoval „skůček“ na rovinu a na závěr skok přes, nebo do jámy naplněné vodou. I letos si voda vybrala svou daň v podobě utopeného motocyklu. Celkem trať měřila cca. 8km a jedno kolo se jezdilo pod 15 minut.


Šrumec po startu v podání Michala Kavy

   Po týdnu relativně pěkného počasí noc na sobotu propršela. Trati to však prospělo a alespoň se neprášilo. Závody samotné pak byly zpočátku zahaleny do mlhy, která se posléze rozplynula. Babí léto se nekonalo, ale úplný zmar to také nebyl. Děti si své odzávodily již v pátek odpoledne a tak v sobotu byly v plánu dva závody hlavních kategorií. Ten první byl plánovaný na 10:00. Nakonec se celý program o čtvrt hodiny posunul. Bylo to dáno tím, že ředitel závodu, Pepa Nosek, pomáhal ráno s příjezdem účastníků do dějiště přes, po nočním lijáku rozbahněné, pole. Takže již od rozpravy se program trochu zpozdil.


Jarda Křapka v plném tempu

   Nicméně, ve čtvrt na jedenáct odstartovali vstříc dvouhodinovému závodu zástupci Licencí A, Licencí B, Veteráni a malorážky do 85ccm. Jezdecké pole AK Krakonoš bylo oslabeno o účastníky jiných podniků (Míra Hanč, Lukáš Kučera, Vašek Bína a Roman Vydra závodili na endurosprintu v Jiníně a Míra Škaloud s Kájou Šrytrem na motokrosu v Benátkách). I tak jsme ovšem pomýšleli dost vysoko. A naše naděje na obhajobu celkového prvenství v hodnocení týmů se naplnily hned v tomto závodě. V áčkových licencích hned od startu všem nezadržitelně ujel Honza Balaš, navíc Jarda Křapka ho jistil na druhé pozici. Cílem však projeli v opačném pořadí a součet bodů těchto dvou borců zajistil Autoklubu Krakonoš Jilemnice celkové týmové prvenství bez ohledu na ostatní výsledky! V tomto dopoledním závodě se představil ještě Tomáš Macháček v béčkových licencích. Ten bojoval s ne úplně skvěle fungující spojkou a častým a dlouhým našlapováním svého stroje. Dokončil na 20. pozici. To Jirka Salač cílem neprojel. Ke konci závodu mu vypověděla službu jeho TM-ka a tak se musel spolehnout na vlastní síly a do depa motocykl dotlačit.


Kolo na kolo, takové byly souboje Michala Hanuše a Radima Kavy (#3)

   Odpoledne pak přišly na řadu hobby kategorie a dlužno říci, že se jednalo o opravdu velmi početné startovní pole. Opět mu vévodila třída E2, kde na startu stanulo 59 závodníků! Jezdcům AK Krakonoš se, jako ostatně po celou sezonu, nejvíce dařilo ve třídě E1. I když zde nestartoval již zmíněný Roman Vydra (pravděpodobně tím přišel o celkové vítězství, které ovšem naopak vybojoval v PČR endurosprintu v licencích C), tlačily se červené dresy na špičku. Zasloužili se o to zejména Radim Kava, v cíli čtvrtý, a Michal Hanuš, který dojel hned za ním. Na 15. příčce byl klasifikován Tadeáš Danihelka, Tomáš Kuřík nedojel. Před sjezdem ho zavřel jeden ze soupeřů tak nešťastně, že došlo ke kontaktu, kdy si poranil vazy v koleni. V nejnabitější kubatuře E2 startoval osamocený Jarda Šourek. Ten v průběhu závodu stihl rozborku a sborku karburátoru svého DR-ka a ještě si dojel pro 30. místo. Adam Erlebach bohužel nestartoval, ještě před závody mu praskl kroužek pístu jeho zelené Kawasaki a tak byl pouze divákem, fanouškem a „radilem“ na trati. I v E3 jsme měli osamoceného vojáka v poli. Byl jím Michal Kava, od kterého jsme si zvykli na medaile. Tentokrát mu nebylo souzeno. Prorazil pneumatiku a defekt ho trochu zpomalil. Bylo z toho osmé místo.


Adam Erlebach (v červeném) v roli tahače na výjezdu z potoka

  V celkovém pořadí letošního seriálu KTM ECC se tedy vyjímá Jilemnické vítězství v klubové klasifikaci a individuální prvenství Jardy Křapky v licencích A. Zde se dále umístili na šestém místě Honza Balaš, šestnáctý Vašek Bína a dvacátý Lukáš Kučera. V licencích B je 6. Míra Škaloud, 19. Olda Novotný, 23. Milan Macháček a 32. Tomáš Macháček. Mezi veterány je 4. Míra Hanč a 16. Jirka Salač. V nejslabší třídě do 85ccm stačil jeden výsledek z Bozkova na osmé místo Kájovi Šrytrovi. V námi nejsilněji zastoupené třídě E1 je bronzový Roman Vydra, čtvrtý Michal Hanuš, sedmý Radim Kava (škoda výpadků v Bozkově a nedělním závodě v Jilemnici), Tadeáš Danihelka je 14. a Tomáš Kuřík 34. V E2 stála neúčast medaili Adama Erlebacha, který se propadl na pátou pozici. Jarda Šourek do seriálu naskočil až v Jilemnici, ale i tak mu body stačily na 37. pozici. To v E3 se zásluhou Michala Kavy můžeme radovat z bronzové medaile, nepravidelně startující, ale vysoce bodující, David Jirka je dvanáctý.


Vyhlášení Licencí A: 1. Jarda Křapka, 2. Honza Balaš

   Shrnuto a podtrženo, celý letošní seriál KTM ECC můžeme hodnotit pozitivně. Na jednotlivé závody si našlo vždy cestu velké množství závodníků i fanoušků a diváků. Nabídl spoustu zajímavých soubojů a napínal všechny až do konce, kdo si vybojuje jakou medaili. Lze tedy jen říci, že už se těšíme na další ročník a doufáme, že se v nějaké formě uskuteční.

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44