Vysoké nad Jizerou 2015

VYSOKÉ NAD JIZEROU, 19. 9. 2015

 

Po jarních závodech v Kunčicích nad Labem a na Kozákově museli příznivci seriálu KTM ECC přečkat dlouhou pauzu. Další pokračování se totiž uskutečnilo až 19. září. Na svědomí ho měli pořadatelé z Motoklubu Vysoké.

Závodilo se opět pouze v sobotu, to je zde již tradicí. Trať byla situována do stejných míst jako vloni, tedy naproti benzínové pumpě na okraji města. I kolo samotné bylo takřka shodné. Jen se jelo v protisměru. A to včetně tradičních umělých překážek pro diváky. „Oblíbená“ jáma napuštěná vodou se nemohla přeskočit, ale každý musel do vody zajet a pak překonat navršený val. V tom se postupně vystrouhala hluboká drážka. Dále byl obrácený dvojskok, který se tedy jen projížděl. Před těmito dvěma vysockými klasikami byl ještě přejezd dřevařského kamionu. Ale ne jak bývá zvykem napříč, nýbrž se na návěs najelo, celým projelo a zase dolu.

Na trati samotné byl nejobtížnější lesní výjezd plný kamenů. Pokud tam již dva, tři jezdci „bahlovali“ bylo velmi obtížné dostat se nahoru. Navíc se dole tvořila dlouhá kolona. Vloni byl nejhorší přejezd bahnitého koryta s vysokými břehy. Letos se toto místo jelo opačně a problém nebyl. Hned následovala bažinka, kde bylo nutné najít tu správnou stopu, jinak dokázala hodně zdržet a ubrat velké množství sil. Celkově byl okruh hodně rychlý. Na polích se vyjížděly prašné tobogány.

Počasí vyšlo na jedničku. Bylo slunečno a poměrně teplo.

Výsledkově se to pro nás až tak úplně dobře nevyvinulo. Licence A ano. Tam od začátku ujel Honza Balaš a i když jej pak dojel Patrik Markvart a sváděli spolu urputné boje, tak Honza první příčku nepustil. Těsně pod stupni, tedy čtvrtý, dojel Lukáš Kučera a dvanáctý Matěj Hanuš.


Honza Balaš

Licence B nakonec dopadly nejšťastněji pro našeho Míru Škalouda. Ten dlouho vedl, pak při tankování se před něho dostal Martin Malát, ale tomu ke konci došlo palivo a tak se Škali vrátil do vedení a zvítězil. Na dvanácté příčce dojel Olda Novotný.

Ve veteránech si skvěle počínal Míra Hanč. Jezdil hodně vepředu (okolo pátého místa) a dotahoval se ještě výš. Pak ale ztratil víčko nalévacího otvoru motorového oleje, olej vylétal ven a motor jeho Husqvarny se přidřel. Takže místo medaile Míru čeká oprava motoru.


Míra Škaloud

V E1 se mezi nejlepšími konečně pohyboval smůlou pronásledovaný Radim Kava. Když už to vypadalo, že si dojede pro pěkné páté místo, poškodil chladič a začala mu vytékat voda. Musel tedy zvolnit a to ho stálo ještě dvě místa. Dojel tedy sedmý. Ve Vysokém se představil i Martin „Řízek“ Kastner. Zatím toho nestihl moc odjezdit, ale zde se vypořádal se všemi nástrahami trati a dojel si pro 24. místo. To Tadeáš Danihelka bohužel cíl nespatřil.

Třída E2 je i v rámci jezdců našeho klubu nejvíce obsazena. Skvěle si počínal Adam Erlebach. Měl to rozjeté na pomyslný zlatý věnec. Jenže postupem času mu začala uvadat jeho Kawa. Pravděpodobně za to mohl jemný prach, který ucpával vzduchový filtr. Adam to ale dobojoval až do konce a dojel pátý. Na stupně vítězů naopak vyskočil Michal Hanuš. Sice absolvoval o jednu zastávku v depu navíc (nucená výměna poškozených brýlí), ale na trati si počínal velmi zkušeně a rychle dohnal ztracené pozice zpět. Dojel třetí. Na třinácté příčce je klasifikován Jarda Šourek. Ten si tedy stěžoval, že není úplně fit, ale na jeho výkonu to zrovna poznat nebylo. Cíl viděl ještě Tomáš Kuřík, který dokončil na 29. příčce. Tomáš Macháček doplatil na strkanici v první zatáčce a při nezaviněném pádu mu praskla objímka spojkové páčky a vylomila se řadička. Takže konec ještě dřív, než to vlastně začalo.


Michal Hanuš

V E3 bojoval sám voják v poli, Michal Kava. Ten nasbíral mnoho zkušeností na Šestidenní a zde jel poměrně s rozvahou, trpělivě a docela rychle. V cíli z toho bylo sedmé místo.

Mezi dětmi jsme nasadili bojovníky jen do slabších padesátek. Lucka Novotná dojela třetí. Matyáš Rek nastoupil pouze do jedné rozjíždky, ve které ke konci upadl, motor jeho Malaguti ztichl a již se jej nepodařilo oživit.

V hodnocení klubů svádíme nadále těsný souboj s Motosportem Lhotka. Poprvé jsme letos odešli poraženi a náš náskok se ztenčil na 12 bodíků. Ještě to bude hodně zajímavé!

Na další díl již nebudeme muset čekat tak dlouho. Uskuteční se totiž 10. - 11. října v Bozkově. A za dalších 14 dní celý letošní seriál vyvrcholí závěrečným podnikem v nové lokalitě v Benešově u Semil.

-tm-

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44