Vysoké nad Jizerou 2016

VYSOKÉ NAD JIZEROU, 20. 8. 2016

 

Na druhý podnik seriálu KTM ECC jsme si po dubnovém „otvíráku“ v Kunčicích museli počkat až téměř na konec prázdnin. Předposlední srpnovou sobotu byl totiž na programu podnik ve Vysokém nad Jizerou.

Nejen o  hodnocení tohoto závodu jsem požádal Tomáše Holce, který se po dvou odjetých závodech vyhoupl do vedení v průběžném hodnocení třídy E3. Omezme se nyní tedy pouze na několik faktů a zejména na výsledky našich klubových jezdců.

Ráno načaly celý den děti. My jsme měli na startu pouze dva zástupce. Ondra Baudyš vybojoval bronz v padesátkách a Přéma Plucha, jenž tradičně startuje v obou objemových třídách, si dojel pro vítězství v padesátkách a šesté místo v pětašedesátkách.


Přéma Plucha (foto: Motodejv)

Dopoledne, tedy v prvním dvouhodinovém závodě, startovaly obě licenční kategorie, oboje veteráni a s nimi pětaosmdesátky.  Mezi licencemi A nezklamal Honza Balaš, který nenašel přemožitele a zvítězil. Do první desítky se vměstnal ještě Mirek Škaloud, jenž dokončil (i s pochroumanými žebry) na osmém místě. Kousíček za desítkou, dvanáctý, dojel Matěj Hanuš. Na dvaadvacáté pozici je klasifikován Michal Kava. Cíl bohužel nespatřil Lukáš Kučera, kterého zradila spojka jeho stroje.


Honza Balaš (foto: Motodejv)

V béčkových licencích jsme měli vyrovnanou trojici, která se seřadila okolo desítky v pořadí: 9. Michal Hanuš, 11. Radim Kava a 12. Adam Erlebach. V licencovaných veteránech startoval pouze nezničitelný Míra Hanč. Ten jen o kousíček zaostal za vítězem a obsadil stříbrnou příčku. V hobby veteránech jsme měli dva velice rychlé zástupce. Jarda Šourek si vyjel bronz a Jirka Salač byl šestý. V pětaosmdesátkách tentokrát nikdo z našich mladíků nestartoval.

V odpoledním závodě tříd E1, E2 a aE3 jsme měli po jednom zástupci v každé třídě. Zatímco v E1 si Tadeáš Danihelka dojel pro 12. Místo, tak v E2 Tomáš Kuřík cíl pro technické potíže nespatřil. Tomáš Holec, který mi odpovídal na následujích několik otázek, si dojel pro bronz.

Takže Tome, máme za sebou druhý podnik letošního seriálu KTM ECC. Jak se Ti jelo ve Vysokém?

TH: Abych řekl pravdu, tak ve Vysokém se mi jelo dost špatně. Přesně nevím, proč tomu tak bylo, ale při závodě jsem se dost trápil. V květnu v Uhách jsem si poranil koleno a od té doby s tím dost bojuji. U doktora jsem byl až v polovině srpna a zjistilo se, že mám přetržený přední křížový vaz v koleni, takže asi i to se podepsalo na tom, proč to nebylo úplně ono. Navíc jsme startovali až odpoledne, takže trať byla po dopoledním závodě dost rozbitá. Nicméně 3. místo v cíli bylo příjemné překvapení.

Tomáš Holec (foto: Motodejv)

Jakou trať z tvého pohledu pořadatelé připravili?

TH: Jel jsem zde letos poprvé, v předchozích letech jsem byl buď zraněn, nebo zklamala technika, takže jsem úplně nevěděl, co mě čeká. Trať jako taková byla připravená hezky, líbila se mi. Myslím, že pořadatelé odvedli dobrou práci. Bylo tam vše, co má enduro mít - rychlé úseky, technické úseky, těžké výjezdy i sjezdy, takže s členitostí trati spokojenost.

Byly na trati nějaké záludnosti jako klády, přejezd kládařského auta, vodní bazének apod., jak jsme ve Vysokém zvyklí?

TH: Žádné těžké záludnosti nebyly, pořadatelé vytvořili jako každý rok hluboký kaňon a vodní bazének, ale s tím si většina jezdců poradila bez problému. Žádné klády ani přejezd přes návěs se nekonaly. Dost záludný byl potůček s následným prudkým výjezdem, ale tam mi vždy kluci “Krakonošáci“ ukázali správnou kolej, za což jim patří velké díky, takže tam jsem žádné větší problémy neměl. Dost problémů působil další dlouhý výjezd v lese, který byl kolo od kola těžší a kombinace jemného prachu, přímého sluníčka do očí a vyhrabaných kořenů byla dost nepříjemná.

Co počasí? Ve Vysokém je vždy krásně, bylo tomu i letos tak? A neprojevilo se to vyšší prašností?


Tomáš Holec (foto: Motodejv)

TH: I letos počasí pořadatelům přálo. Myslím, že byly spokojeni všichni kromě jezdců - bylo hrozný vedro. Prašnost nebyla zas tak velká, čekal jsem, že to bude horší. Nejhorší to bylo po startu, to nebylo vidět ani na krok. Ale mně se naštěstí start povedl, takže když se zvedl prach, tak já už byl pryč smiley. Startovní pole se pak roztahalo, takže viditelnost už pak byla dobrá.

Zdá se, že Ti přechod ze čtyřtaktu na dvoutakt svědčí. Jak dlouho sis musel zvykat?

TH: Na dvoutaktu se mi jede určitě o dost líp než na čtyřtaktu. Zvykat jsem si až tak moc nemusel, šlo to tak nějak samo. Už v loňském roce mi zapůjčil na jeden závod v Jilemnici svoji 2T motorku Lukáš Kučera (díky). Nikdy před tím jsem na dvoutaktu nejel, takže byla trochu obava, co to se mnou udělá. Ale po závodě jsem hned věděl, jaký zvolím příští stroj wink.

Po druhém místě v Kunčicích a teď bronzu ve Vysokém ses vyhoupl do čela průběžného hodnocení. Doufám, že plánuješ odjet všechny zbylé podniky a zabojovat o celkový triumf?!

TH: Průběžné vedení je pro mě určitě velké překvapení a velká motivace pro to, odjet všechny zbylé závody a zkusit to dotáhnout až do vítězného konce. Bohužel mé zranění kolena se ještě zhoršilo, takže v tuto chvíli vůbec nevím, co bude dál. Čeká mě operace, kterou bych ale rád odložil až po sezóně. Určitě se pokusím udělat maximum pro to, abych odjel zbytek závodů, takže uvidíme, jak se to bude vyvíjet a čeho budu schopen. Snad se potkáme v Bozkově na startu.

Děkuji za rozhovor.

-tm-

 

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32