Výstava M. Urbanec 2014

Výstava obrazů Miroslava Urbance

 

   V sobotu 13. prosince, tedy během jilemnického vánočního jarmarku, byla v klubovně Autoklubu Krakonoš Jilemnice připravena výstava obrazů a díla lidového umělce Miroslava Urbance. V improvizované „galerii“ bylo nachystáno na 68 velkých obrazů, 17 malých obrázků a v celkem sedmi šanonech mohli návštěvníci listovat 1.837 kreslenými vtipy.

   Kdo že to je Miroslav Urbanec? Je z Dolních Štěpanic a to je tak vše, co prozradíme. Nechme jeho osobu zahalenou rouškou neznáma. Ani pro účely výstavy nedal k dispozici svůj životopis. Každopádně se jedná o člověka s mimořádným talentem, neobyčejným smyslem pro detail a symboliku a v neposlední řadě o fanouška a znalce motocyklových soutěží a jejich historie.


Autor: Miroslav Urbanec

   Ovšem výstava nebyla pouze o motocyklech. Naopak, s touto tématikou souvisela pouhá tři díla. Zbytek je průřezem lidského života, odkazem na určité události a nálady, nezřídkakdy čerpal autor inspiraci v dění okolo sebe. Obrazy mají svá specifika. Umělec nemaluje na plátno, nýbrž na sololit, konkrétně na jeho drsnější stranu. Ve výsledku pak má obraz nezaměnitelnou patinu.

   O tom, že autor musí být veselá kopa, se mnohdy přesvědčíte v okamžiku, kdy si k obrazu přiřadíte jeho název (např. Strom Šlitr se touží státi Suchým - jasná symbolika na zakladatele divadla Semafor). Jindy se za takřka nic neříkajícím názvem (např. Běžný příběh) skrývá opravdu běžný příběh z partnerského života, který, když vám jej autor odvypráví, vám vykouzlí na tváři úsměv od ucha k uchu. Každý výjev na obraze má své místo i v příběhu a není použit pouze pro "dekoraci". Ano, takřka každé dílo má svůj skrytý význam, někdy naprosto běžný, jindy neobvyklý a jindy zase lehce lechtivý. Některé obrazy byly více než lechtivé a tak pořadatelé jejich vernisáž oddělili od zbytku „galerie“ přepážkou a zodpovědně označili.


Vše je připraveno...

   Miroslav Urbanec byl samozřejmě přítomen a rád návštěvníkům vyprávěl nejen popisy jednotlivých děl, přidával i okolnosti jejich vzniku a kde bral inspiraci. Vše se svým typickým humorem a tak každý odcházel pobaven a v dobré náladě. Miroslav Urbanec však dokáže tvořit i na zakázku. Zrovna nedávno kreslil na objednávku portrét bývalého československého reprezentanta Jiřího Pošíka. Jeho přátelé mu obraz věnovali k šedesátinám.

   Jak již bylo řečeno, další část expozice obsahovala přes osmnáct set kreslených vtipů na papíře formátu A4. Jsou kresleny převážně propiskou či perem a několik z nich vyšlo i na stránkách Českých motocyklových novin. Mnohé si nic nezadají s vtipy od podstatně známějšího kreslíře a skoro jmenovce Petra Urbana. Celý jeden šanon je věnován patronu nejvyšších českých hor, tedy Krakonošovi. Ten jediný je barevný a reaguje na různé události dle letopočtu. Autor často hledal inspiraci také ve výjevech a osobách z Dolních Štěpanic (zde pro mě jednoznačně vévodí parafráze na známou písničku, zde upravenou na: Okolo Třeboně, pasou se Jeboně - nutno znát osobu Jiřího Faistavera), či ve jménech a přezdívkách soutěžních jezdců ať doby minulé, či ze současnosti. Ke každému šanonu si bylo možno sednout a v poklidu listovat. Jakmile se ovšem do vašeho listování připletl autor a začal komentovat jednotlivé výjevy, mohli jste si býti jisti, že chvíli posedíte. Ovšem, stálo to za to.


Náhodně otevřený jeden ze šanonů s vtipy

   Velkou část své tvorby (na 50 obrazů) má Miroslav Urbanec zapůjčenou v Krakonošově moto muzeu v Dolních Štěpanicích. Jsou to téměř výhradně obrazy s tématikou ze Šestidenních motocyklových soutěží a soutěží Mistrovství Evropy či Československa. Bylo by škoda pro jeden den rušit expozici v muzeu a navíc riskovat poškození obrazů. Proto v autoklubu byla, pro účely výstavy, vytvořena pouze nástěnka s ukázkou děl a odkazem na provozovatele muzea. Ovšem v muzeu nejsou k vidění jen obrazy. Autor je i velice šikovný modelář. Jednak je zde vystavován unikátní papírový betlém, kterým si umělec zajistil zápis do českého vydání Guinessovy knihy rekordů. Betlém zobrazuje celkem 365 různých motivů (mimo jiné 55 motocyklistů, 59 pěších osob, 84 zvířat, kameny, stromy, keře, pařezy apod.). Jsou zde ztvárněny jak osobnosti a legendy českého a československého endura, tak také občané Dolních Štěpanic včetně autora samotného. Dále zde naleznete sbírku vlastnoručně z papíru a špejlí vyrobených modelů soutěžních motocyklů a jejich příslušenství (kanystry, nádrže, trychtýře, masky, motory, poháry atd.).

   Zpět ale na výstavu do Jilemnice. Protože spolu s Miroslavem Urbancem výstavu pořádal Autoklub Krakonoš, byla zde k vidění i jeho malá prezentace. Na nástěnce byla zpracována jak historie, tak současnost autoklubu. A protože je klub účastníkem motocyklových soutěží a motokrosu, byl prezentován ucelený přehled závodních dresů a v rohu klubovny pořadatelé vytvořili improvizovanou zastávku v servisní zóně časové kontroly motocyklové soutěže. Návštěvníci si tak mohli udělat představu, co vše se může během soutěže dít.


Návštěvníky díla zaujala

   Bohužel snaze pořadatelů se nerovnal počet návštěvníků. Těch bylo opravdu poskrovnu. Těžko se zamýšlet nad důvody. Možná mohla být větší reklama (plakáty po městě i v okolí?) než jen prostřednictvím jilemnického infocentra, na webu a facebooku AK Krakonoš, či zmínky v týdeníku 5plus2 a v projevu komentátora ne jarmarku… Na druhou stranu u budovy autoklubu parkovalo v průběhu dne mnoho aut návštěvníků jarmarku, jen málokdo však zašel na výstavu. Co příště? Zkusit zvolit jiný termín (návštěvník unavený jarmarkem již neměl síly na výstavu?), nebo se spokojit s myšlenkou, že umění moc lidí nezajímá?

   V každém případě je to škoda. Věřím, že ten, kdo přišel, nelitoval. Kdo nedorazil, litovat může, protože výstava byla pouze jednodenní a nyní jsou díla opět uklizena u autora…

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32