KTM ECC 2019

KTM ECC 2019

 

V roce 2019 se uskutečnil již jedenáctý ročník seriálu závodů cross country určených především pro hobby jezdce, jehož název se ustálil na KTM ECC. Tentokrát čítal celkem šest termínů. Čtyřikrát se jely dvoudenní podniky a dvakrát jednodenní.


Martin Lepka a v těsném závěsu Roman Vydra

První závody se konaly v Bozkově. Bylo to na Velikonoce, 20. – 21. dubna. Počasí se pořadatelům vyvedlo, sluníčko hřálo všechny zúčastněné, jen ten prach… Holt minulé léto bylo velmi suché, zima také nic moc a tak jsme všichni polykali tuny prachu a ztráceli se v jeho oblacích a mnohdy i obrovských nahrnutých tobogánech. Trať rychlá, bez záludností. Pořadatelsky vše klapalo. Z pohledu AK Krakonoš Jilemnice to úplně sláva nebyla. Vítězstvím se v sobotu blýskl novic v červeném dresu Martin Lepka v E2 a mladý a dravý Vojta Harcuba v E1. V neděli se pak dokázali na nejvyšší stupínek prosadit Martin Horáček (E2) a Míra Škaloud (Licence B). Jinak jsme ovšem „dojeli“ na slabší účast v neděli a v týmové soutěži se usadili na druhém místě s více než dvacetibodovou ztrátou na Enduro Semily. No, říkal jsem si, že jestli chceme znovu obhájit vítězství v klubové soutěži, tak to bude velká šichta. Ještě že nejsem dobrým prorokem J. Celou reportáž z Bozkova si můžete přečíst ZDE.


Míra Škaloud

Na druhý podnik jsme si museli počkat do poloviny prázdnin, 28. července hostil účastníky Loukov. Jako předchozí rok, i letos se zde závodilo v neděli (v sobotu byly zase dvojice mimo seriál KTM ECC). Co se počasí týče, platí to samé jako pro Bozkov. A to bohužel včetně prachu, kvůli kterému se dokonce závod zkracoval na 90 minut. Co se našich týče, tak zde naplno začaly svítit nastupující hvězdy Vojta Harcuba (E1) a Eda Vyšanský (E2). Oba dokázali zvítězit a konkurenční týmy se začaly vyptávat, kde jsme k nim přišli… Potěšilo také vítězství další naší naděje, Přemka Pluchy v pětaosmdesátkách. Stříbro získali Míra Škaloud (Licence B) a Jarda Šourek (Veterán hobby) a bronz Martin Lepka (E2) a Tomáš Holec (E3). To znamenalo slušný bodový příděl do týmové soutěže a posun na první příčku s hubeným, 12-ti bodovým, náskokem na Semily.


Vojta Harcuba

Ke třetímu podniku jsme se sešli v nové lokalitě v Bystré nad Jizerou. Psal se datum 17. – 18. srpna. Nová trať přilákala v sobotu vysoký počet závodníků. Počasí bylo opět parádní, prachu opět nadbytek. Trať byla poměrně lehká, celkem rytmická, jen se obtížněji předjíždělo. V remízcích bylo úzko a tak se většina předjížděcích manévrů odehrávala na polích. Pořadatelsky zvládnuto, já osobně jsem si závod pěkně užil. K výsledkům našich. Vítězství urvali Lukáš Kučera (Licence A – sobota, v neděli třetí), Jarda Křapka (Licence B – sobota i neděle), Vojta Harcuba (E1 – sobota i neděle) a Eda Vyšanský (E2 – neděle, v sobotu až sedmnáctý, když na začátku urazil stupačku, dlouho opravoval a pak mocně dotahoval). A k tomu ještě další medaile měly za následek upevnění průběžného vedení v soutěži týmů a náskok 36 bodů na Semily.


Jarda Křapka

A pak přišla řada na nás. Čtvrtý podnik totiž připravil AK Krakonoš Jilemnice ve Mříčné 21. – 22. září. Budu se opakovat, když zmíním podmínky: slunce a prach. V předchozím roce nová lokalita, trochu prodloužená trať, spokojenost pořadatelů… Podrobně si o jedenáctém ročníku Memoriálu Oldy Nývlta počtete ZDE. O cenu pro nejrychlejšího hobíka si to rozdávaly naše hvězdičky Eda Vyšanský (E2) a Vojta Harcuba (E1), kteří suverénně vyhráli své kategorie po oba dny. Zvítězit dokázali i Tomáš Holec (E3 – sobota) a Jarda Křapka (Licence B – neděle).  V týmové soutěži zvyšujeme náskok na 108 bodů.


Start Licence A - sobota

Ani jsme si nestihli vydechnout a byl tu další podnik: Vysoké nad Jizerou – 28. září. Ano, zde se jezdí tradičně pouze sobota. A pozor, přišla změna. Před závody zapršelo a tak se zejména dopolední rozjížďka jela, alespoň zpočátku, na blátě. Nebylo to až tak hrozné, postupně se trať vyjela a pro odpolední závod licencí a veteránů byla již v podstatě suchá. Našim jezdcům se opět dařilo, první místa si připsali Jarda Křapka (Licence B), Vojta Harcuba (E1) a Eda Vyšanský (změnil techniku a jel E3), druhými místy týmový úspěch podpořili Jarda Šourek (Veterán hobby), Roman Vydra (E2) a Přéma Plucha (85ccm). To nás nejen udrželo ve vedení klubové soutěže, ale navýšili jsme náskok na 182 body.


Vyhlášení Licencí B (1. Jarda Křapka, 3. Míra Škaloud)

Finále obstarali semilští pořadatelé v Benešově u Semil. Tradičně dlouhé kolo bylo letos trochu zkráceno, i tak se ovšem jezdilo přes 20 minut. Závody bohužel poznamenalo množství pádů i zranění. No, očekával jsem masívní útok domácích, pokus o zvrat v klubové soutěži. Musím ovšem konstatovat, že jako vědma bych se opravdu neuživil... Koncertovali opět naši. Zejména v neděli, kdy se šestice Jarda Křapka (Licence B), Jarda Šourek (Veterán hobby), Vojta Harcuba (E1), Martin Lepka (E2), Eda Vyšanský (E3) a Přéma Plucha (85ccm) postarala o rekordní zápis do tabulky klubové soutěže. Všichni totiž dokázali zvítězit a připsali maximální možný počet 150 bodů!!! To se, pokud si dobře pamatuji, ještě nikomu nepodařilo. Celkový náskok na druhé Enduro Semily tedy činí luxusních 237 bodů (pro představu, semiláci udělali v Benešově 233 body dohromady za dva dny…).


Eda Vyšanský

Tolik tedy ve zkratce k průběhu seriálu. A protože se ho účastní celá naše jezdecká základna, pojďme si projít konečné výsledky všech našich jezdců, nejen těch, kteří si převzali poháry na celkovém vyhlášení v divadle ve Vysokém nad Jizerou.


Skvadra AK Krakonoš Jilemnice ve vysockém divadle

Zatím jsem vůbec nemluvil o těch nejmenších, tedy dětech. Naplno se motorkám začal věnovat Škali mladší - Vojta. Bodoval pilně a pravidelně, byl vidět progres od začátku sezony a výsledkem je zasloužené druhé místo. Ve stejné kategorii, tedy do 50ccm, nás reprezentoval i Kuba Baudyš. Bohužel neodjel všechny závody, což se podepsalo pod celkové dvanácté místo. V silnějších pětašedesátkách se ukazoval jeho bratr Ondra. Ani on neodjel všechno a tak se musel spokojit se sedmou příčkou.


Vojta Škaloud

Nyní k dospělým kategoriím. Licence A za AK Krakonoš Jilemnice jel pravidelně pouze Lukáš Kučera. I když se neúčastnil všech podniků, měl to rozjeté na celkové prvenství. Až přišla sobota v Benešově a Lukášovi došel benzín. Tankoval mimo vyhrazený prostor, za což byl správně vyloučen. Ovšem v kontextu toho, že takto netankoval sám, ale jako jediný byl vyloučen, to bylo trochu tvrdé. Myšlenka na celkové zlato se rozplynula, Lukáš v neděli nestartoval a celkově obsadil třetí příčku. Pro jeden jediný start, a to v sobotu ve Mříčné, se rozhodl Honza Balaš. Třetí místo a 20 bodů mu stačilo na třináctou příčku.


Lukáš Kučera

Licence B byly námi nejvíce obsazenou kategorií. Prvenství pro sebe uzmul Jarda Křapka. Sice nestartoval v Loukově, ale sedm vyhraných závodů z deseti mu pomohlo o dva bodíky zdolat druhého v pořadí, zkušeného dakarského harcovníka Davida Pabišku. Těsně pod stupni, na čtvrtém místě, skončil Míra Škaloud. Tři body musí hodně mrzet Matěje Hanuše. Právě ty ho totiž dělily od poháru za páté místo, takhle se musel smířit se šestkou. Do top ten se probil ještě Michal Hanuš, jenž skončil devátý. Bratrská dvojice Kavů se podělila o třinácté a čtrnácté místo v pořadí Michal – Radim. Do seriálu bodovali i Adam Erlebach (23. místo) a Lukáš Vlk (30. příčka).


Jarda Křapka

V licencovaných veteránech nikdo nestartoval, takže nám musel dělat radost Jarda Šourek ve veteránech hobby. Toho neúčast v Bystré stála minimálně stupně vítězů. Takhle skončil o několik bodů na čtvrtém místě.


Jadra Šourek

A teď E1. I zde jsme měli početné zastoupení a hlavně vysoké cíle. Ty naplnil Vojta Harcuba. Z deseti jízd vyhrál osm, jednou byl druhý a jednou nestartoval. To je vizitka! Další naši nestartovali pravidelně a tak nemohli reálně myslet na první desítku. Takže výčet výsledků: 13. Tomáš Kuřík (měl hodně nadupaný kalendář), 17. Tadeáš Danihelka, 19. Martin Kastner (bohužel se zranil), 22. Pavel Jindřišek (změna kubatury v průběhu sezony), 24. Kája Šrytr (pouze ojedinělý start) a 47. Patrik Jindřišek.


Vojta Harcuba

E2 je celkově nejpočetnější kategorie. O to víc nás může těšit, že ji opanovali naši jezdci. Spolehlivými výkony a pravidelným dojížděním na špici si prvenství zajistil Martin Horáček (dokonce si mohl dovolit vynechat nedělní Benešov). Zdatně mu sekundoval novic u „krakonošů“ Martin Lepka. Ten může litovat neúčasti v neděli v Bozkově a ve Vysokém. Ovšem i druhé místo se cení! Eda Vyšanský startoval pouze v pěti závodech a čtyři vyhrál (v tom pátém měl onu zmíněnou lapálii se stupačkou). V Bozkově nestartoval a od Vysokého jel v E3, takže celkově je šestý. Až ve druhé polovině seriálu se naplno vrátil Roman Vydra. Jedno prvenství a dvě druhá místa stačila na desátou příčku. Dále bodovali: 26. Tomáš Macháček a 30. Pavel Jindřišek.


Martin Horáček

V E3 zpočátku startoval pouze Tomáš Holec. Pravidelně dojížděl mezi prvními třemi, dokonce i v sobotu v Benešově, kde si krátce po startu zlomil prst na ruce. V součtu mu to vyneslo druhé místo. Na Vysoké a Benešov se k Tomášovi připojit Eda Vyšanský. Ze třech startů byla dvě vítězství a jednou píchlá duše a dojetí hluboko v poli. V celkovém hodnocení dvanáctá příčka.


Tomáš Holec

A nakonec pětaosmdesátky. Zde jsme měli v podstatě pouze jednoho závodníka, Přemka Pluchu (Patrik Jindřišek startoval pouze jednou, nedokončil a pak se přesunul do E1). Přéma se pro tuto sezonu naplno přesunul do této kategorie a v průběhu roku se neustále zlepšoval. O tom svědčí fakt, že z posledních čtyř závodů byl třikrát druhý a ten poslední dokonce vyhrál. V celkovém pořadí mu patří druhá příčka.


Přéma Plucha

O týmové soutěži již byla řeč, takže jen pro pořádek. AK Krakonoš Jilemnice bezpečně první. A jelikož to bylo potřetí v řadě, slavíme zlatý hattrick! Na celkovém počtu 1.370 bodů se nejvíce podíleli Vojta Harcuba (222 body) a Jarda Křapka (210 bodů). Na druhém místě skončil Enduroklub Semily (1.133 body) a na třetím mají shodně bodů (872) Motoklub Loukov a Motosport Bozkov.

A slovo na závěr? Samozřejmě v klubu vládne obrovská spokojenost. Všem patří velký dík za předváděné výkony, od vítězů, přes poctivé „nosiče vody“ až po spolehlivý doprovod a všechny členy včetně dvorních fotografek Lucky Bruchanové a Adély Janouškové! Teď už vzhlížíme k příští sezoně. Uvidíme, v jaké podobě bude seriál pokračovat. Co se týče hlasů z našeho klubu, tak dojde k nějakým přesunům v kategoriích… No, nechme se překvapit!

Tomáš Macháček

 

aktualizováno: 19.03.2024 10:50:44