Enduro 2015

ENDURO 2015

 

I v roce 2015 se konalo dvojí Mistrovství ČR v enduru. To pod hlavičkou Autoklubu ČR se jelo jako mezinárodní, pod hlavičkou ČAMS pak bez tohoto přívlastku. Jezdci našeho klubu se účastnili šampionátu mezinárodního a zasáhli i do Přeboru ČR.

Celý seriál čítal dohromady 4 podniky. Začátek se odehrál 2. - 3. května v Hrobčicích u Bíliny. Jakmile se řekne Bílina, tak se mnohým soutěžáků naježí chlupy po celém těle. No, zkrátka, závody zde nejsou úplně oblíbené. Ale tentokrát zdejší pořadatelé velmi výrazně překvapili! Připravili pěknou trať i rychlostní zkoušky a jezdci si celkem pochvalovali. Tento podnik zhodnotil v krátké reportáži Lukáš Kučera. Jak? To si přečtěte ZDE.

Druhým podnikem v seriálu klasického endura byl sprint v Radvanicích. Pro jezdce byly připraveny dva testy, oba v délce cca. 5 minut, takřka bez přejezdu mezi nimi. Závody byly poznamenané rozmary počasí, kdy skoro celý víkend propršel. Tím se ztížily podmínky na trati a i někteří mistráci skončili pod nepříjemným výjezdem. O hodnocení se opět postaral Lukáš Kučera, klikejte ZDE.

To na třetím podniku by se naopak nějaká ta dešťová kapka hodila. Jelo se v Liblíně, 18. - 19. července a bylo horko a všude se prášilo. Pořadatelé se předvedli ve velmi dobrém světle, trať byla na naše poměry docela náročná a moc hezká. Totéž platí i pro oba testy. Zkrátka hódně povedený podnik. I o jeho hodnocení se postaral Lukáš Kučera, čtěte ZDE.

Finále seriálu se konalo v tradiční baště našeho endura, ve Mšeně. Jelo se těsně před Šestidenní, 22. - 23. srpna. Trať nebyla z nejtěžších, ale byla pěkná. Vedla převážně terénem, silnice se moc nepotkávala. I testy byly pěkně namotané, ten krosový na strništi byl zatraceně rychlý! Zápolení jednotlivců bylo doplněno o soutěže družstev. ZDE si přečtěte, jak víkend hodnotí Lukáš Kučera.

V přehledu celkových výsledků začneme právě u Lukáše. Jezdil mistrák třídy E3 a v každém podniku se pokoušel o stupně vítězů. V konečném účtování třídy to na medaili nedalo, je čtvrtý. V absolutní klasifikaci juniorů cinknul bronz a v absolutní klasifikaci je Lukáš desátý. Ve stejné třídě soutěžil i Vašek Bína. Odjel jen první dva podniky a v celkovém hodnocení je 13.

Do mistráku zasáhl i Matěj Hanuš. Začal ve třídě E2, kde mu patří 16. místo (odjel jeden podnik), a následně přesedlal do E1, kde mu rovněž výsledek z jednoho podniku zajistil 20. příčku. V E1 se představil i Milan Macháček, odjel také jen jeden podnik a při rovnosti bodů s Matějem je klasifikován na 21. pozici.

V přeboru je celkově nejvýše Míra Škaloud ve třídě E3. Škoda, že nestartoval v prvním podniku. Ač stahoval, jak se jen dalo, o pouhé dva body skončil druhý. Roman Vydra odjel jediný podnik (sprint v Radvanicích), ale dvojité vítězství mu vyneslo celkovou osmou pozici v E1. Michal Kava odjel skoro všechny podniky v Licencích C a celkově mu patří 10. místo. Míra Hanč ve Veteránech 1 startoval pouze v Liblíně, aby před Šestidenní otestoval nohu po zranění a celkově je na 19. pozici.

Do soutěží družstev zasáhly dva hodně kombinované celky AK Krakonoš. V MMČR tvořil trojici z kmenových jezdců jen Lukáš Kučera, doplnili jej Patrik Markvart a Jirka Hádek. Vybojovali pódiové umístění, skončili třetí. V přeboru bojoval o Pohár družstev náš Míra Škaloud doplněný o Michala Buriánka a Davida Noska. Velká škoda, že David v neděli nedokončil, byl by pohár „doma“. Takhle se kluci museli spokojit se druhým místem.

Celkově je třeba hodnotit sezonu českého endura 2015 jako povedenou. Jak z hlediska našeho klubu, tak i z hlediska kvality uspořádaných soutěží. Doufejme, že následující sezona bude opět minimálně taková. Navíc na základě výkonů a výsledků ze sezony dostal Roman Vydra pozvánku na kondiční testy výběru širší juniorské reprezentace. Těmi prošel a tak se na nadcházející sezonu připravuje pod profesionálním vedením špičkových trenérů.

Do seriálu Mistrovství Evropy zasáhl pouze Lukáš Kučera. Absolvoval všechny 4 podniky a jeho reporty si můžete přečíst zde: Itálie, Chorvatsko, Finsko a Německo.

Vrcholem sezony je každoročně Mezinárodní šestidenní motocyklová soutěž, která se tentokrát konala v Košicích na Slovensku v termínu 7. - 12. září. Zájem o start byl z ČR obrovský a AK Krakonoš sem nakonec dostal sedm jezdců. Lukáš Kučera reprezentoval ČR v juniorském trophy teamu, ostatní pak ve dvou klubových družstvech. Prvnímu týmu se podařilo zajet velmi slušný výsledek, když kluci ve složení Matěj Hanuš, Míra Hanč a Mirek Škaloud dokončili náročnou soutěž na 23. pozici v konkurenci 96 startujících klubů. Druhý tým (Marek Votoček, Vašek Bína a Michal Kava) bohužel nedojel kompletní a tak se pořadím propadl na 62. příčku. Více o tomto „svátku“ všech enduráků se dočtete v podrobné reportáži ZDE.

Za AK Krakonoš Jilemnice jsme s průběhem a výsledky sezony velice spokojení a už se moc těšíme na tu nadcházející.

-tm-

aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32