Endurosprint 2015

ENDUROSPRINT 2015
 
Mimo seriálu klasického endura se pod hlavičkou AČR konal i šampionát endurosprintu. Ten jsme absolvovali nejen jako aktivní soutěžící, ale rovněž jsme pořádali finálový podnik.
 
 
Sezona čítala celkem 4 podniky. Začínalo se 28. - 29. března v Sedlčanech. Trať byla tvořena dvěma zkouškami, cross a enduro testem. Přičemž ET byl opravdu ET, nejen podle jména. Jezdilo se po zdejší krosové trati, po přilehlých polích a v lesích. Podnik hodnotil v krátkém rozhovoru Lukáš Kučera, najdete jej ZDE.
 
 
Pak se seriál přestěhoval do nedalekého Košťálova, kde se soutěžilo 16. - 17. května. Účastníky opět přivítal areál místního koupaliště, po léta známá trať doznala tentokrát výraznější modifikace. Standardem byly dva testy, navíc byl v sobotu vypsán závod i pro hobby jezdce. Pro reportáž z celého víkendu, doplněnou o rozhovory s Milanem Macháčkem a Michalem Kavou, klikejte ZDE.
 
 
Třetí zastavení šampionátu se odehrálo počátkem prázdnin (4. - 5. července) v Bílině. I tady byly zařazeny dva testy, které byly hodně podobné s těmi, které se jely při enduru v Hrobčicích, ale jezdci je absolvovali obráceně. Celý víkend panovalo obrovské vedro, které se podepsalo na výkonu mnoha jezdců, mimo jiné i na našem Lukáši Kučerovi. A právě on nám tento podnik přiblížil, report ZDE.
 
 
Jak již bylo řečeno, o vyvrcholení seriálu se postaral náš AK Krakonoš. V Jilemnici, potažmo ve Mříčné, se jelo až po Šestidenní, přesněji 26. - 27. září.  Také jsme připravili dva testy, byť jsme jeden nazvali jako cross, byly oba charakteru enduro. V sobotu byl, stejně jako v Košťálově, vypsán závod pro hobby jezdce bez licencí. Po celý víkend bylo pěkné počasí, jen vlivem dlouhodobého sucha se nad závodištěm vznášela oblaka prachu. Podnik vyšel jak našim jezdcům, tak i pořadatelskému týmu. Premiéru při pořádání endurosprintu i podniku MMČR kvitovali jak soutěžící, tak generalita z AČR. Podrobný report je ZDE.
 
 
A nyní k výsledkům. V MMČR se nejvíce ukazoval Lukáš Kučera ve třídě E3. Premiérově dokázal zvítězit (hned 2x) a celkově ve třídě je na 2. místě, mezi juniory absolutně mu patří 4. příčka a v absolutní klasifikaci je 12.. V téže objemové třídě je Vašek Bína na 6. pozici. V E2 bodoval Matěj Hanuš, kterému po dvou absolvovaných podnicích patří 11. místo a Milan Macháček, jenž je s jedním výsledkem na 21. pozici. V E1 se sešli opět oba výše jmenovaní, oba zapisovali po jednom podniku s tím, že Milan je 20. a Matěj 21..
 
 
V přeboru jednoznačně kraloval Míra Škaloud. Ve své kubatuře E3 nepoznal ani v jednom z osmi dnů hořkost porážky a tak s maximálním počtem bodů celkově zvítězil. V E1 se na dvou podnicích představil i Roman Vydra a celkově je klasifikován na 10. pozici. Ve Veteránech 2 se bronzem v sobotu v Jilemnici blýskl Jirka Salač. Ale protože to byl jeho jediný start, tak je celkově 11.. Poslední naši zástupci se představili v přeboru Licencí C. Jak Michal Hanuš, tak Michal Kava odjeli po dvou podnicích. Více se dařilo Michalu Hanušovi, který je celkově 6., druhý Michal se musí spokojit s 12. příčkou.
 
 
Celkově vzato je samostatný šampionát endurosprintu vhodným doplňkem seriálu klasického endura. Pro pořadatele je podnik méně náročný na uspořádání, pro diváky přitažlivější (oba testy v blízkosti u sebe, hodně průjezdů rychle po sobě) a v neposlední řadě se jej mohou zúčastnit i jezdci bez řidičského oprávnění a na motokrosových strojích.
-tm-
 
aktualizováno: 31.03.2024 08:25:32